akut apandisit ameliyatı sonrası

Akut Apandisit 2 :

Araştırmalar ABD' deki ve diğer batı ülkelerindeki insanların yaklaşık %10'unun, hayatın herhangi bir döneminde apandisit geçirdiğini göstermiştir. Bu hastalığın rastlanmadığı bir yaş yoktur, fakat en sık görüldüğü yaşlar ikinci ve üçüncü dekadlardır. İkinci en sık rastlandığı yaş dönemi ise yaşlılık dönemidir. Erkekler 1.S/1 oranıyla kadınlardan daha sık etkilenirler.

Patogenez

Apendiksi iltihabı, vakaların %S0-80'inde ti-kanıklık ile ilişkilidir. Bu tıkanmanın sebebi en sık olarak fekalit ya da daha az olasılıkla safra taşı, tümör ya da barsak kurdu kümesidir (Oxyuriasis verrnicularis). Devam eden müsinöz sıvı sekresyonu nedeniyle artan lümen içi basınç, dolaşırcı sağlayan venIerin kollapsına yetecek düzeye kadar yükselir. Tıkanma ve iskemik hasar, bakteriyel proliferasyonu ve ek iltihabi ödem ve eksudasyonu artırarak, kan dolaşımını daha fazla engeller. Ancak, iltihaplı appendikslerin az bir kısmında luminal tıkanma görülmemekte ve inflamasyonun patogenezi açıklanamamaktadır.

Morfoloji

En erken dönemde, mukoza, submukoza ve muskularis propriada çok az miktarda nötrofilik eksuda görülür. Subserozal damarlar konjesyone görünümdedir ve sıklıkla orta derecede bir perivasküler nötrofilik infiltrasyon mevcuttur. iltihabi reaksiyon nedeniyle, normalde parlak olan seroza, mat granüler ve kırmızı bir membran haline gelir.

Bu transformasyon, operasyonu yapan cerrah için erken akut apandisit belirtisidir. Daha sonraki dönemlerde, belirgin nötrofilik eksuda, seroza üzerinde fibrinopürülan bir reaksiyon yaratır. iltihabi olay ilerledikçe, duvar içerisinde abse oluşumu, mukozada nekroz odakları ve ülserasyonlar belirir. Bu durum akut suppuratif apandisit olarak adlandırılır. Daha ileri apendiksi hastalığı, geniş kanamalı yeşil renkte mukoza ülserasyonlarına ve duvarda serozaya kadar uzanan yeşil-siyah kangrenli nekroza yol açar. Akut gangrenöz apandisit kısa sürede rüptür ve suppuratif peritonit ile sonuçlanır. Akut apandisitin histolojik tanı kriteri muskuler tabakada nötrofilik infiltrasyondur. Genelde, mukozada nötrofiller ve ülserasyonlar mevcuttur.

Klinik Özellikler

Akut apandisit, abdominal hastalıklar arasında tanısı en kolay, aynı zamanda da tanısı en zor olanıdır. Klasik bir vakada (1) hafif periumbilikal rahatsızlık ve bunu takiben (2) iştahsızlık, bulantı, kusma görülür. Bunlara ek olarak, (3) sağ alt kadran hassasiyeti vardır. Bu, saatler içerisinde (4) sağ alt kadranda derin ve sabit bir ağrıya dönüşür. Ateş ve lökositoz hastalığın erken dönemlerinde ortaya çıkar. Ne yazık ki, vakaların büyük bir kısmı klasik değildir.

Bu durum, özellikle yaşlılarda son derece sessiz seyredebilir. Apendiksin retroçekal 10-kalizasyonlu olduğu durumlarda ya da kolonda malrotasyon söz konusu ise, lokalize sağ alt kadran bulgulan olmayabilir. Bunlardan başka, aşağıdaki hastalıklar akut apandisitin birçok klinik özelliğini gösterebilirler: (1) sistemik bir viral enfeksiyondan sonra gelişen mezenterik lenf adenit, (2) mezenterik lenf adenit ile seyreden Gastroenterit, (3) Tuba-ovardan tutulumlu pelvik inflamatuar hastalık, (4) ovulasyon sonrasında ovardan follikülün ruptürü, (S) ektopik gebelik, (6) Meckel divertiküliti ve benzer diğer hastalıklar. Konvansiyonel diagnostik yöntemler (fizik muayene başta olmak üzere) ile akut apandisitin doğru ve kesin tanısı ancak %80 oranında konabilmektedir. Daha yeni preoperatif görüntüleme yöntemleri ile bu oran %9S'e çıkanla bilir. Diğer taraftan, apendiksi perforasyonunun morbidite ve mortalitesini (yaklaşık %2) göze almaktansa, yanlış negatif bir tanı hatası yapmanın daha iyi olduğu düşünülmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp