akciger kanseri ameliyatından sonra

Akciğer Kanseri

Erkeklerde en sık görülen kanser çeşidi olan akciğer kanseri, kadınlarda da sigara kullanımının artmasıyla beraber giderek daha sık görülmektedir.Avrupa Birliği ülkelerindeki tüm kanser olguları içerisinde yüzde yirmi birlik paya sahip olan akciğer kanseri, aynı zamanda hastalığa bağlı yüksek ölüm oranı nedeniyle kansere bağlı ölümlerin yüzde yirmi dokuzundan sorumludur.Akciğer kanseri ile ilişkili birçok risk faktörü tanımlanmış olmakla birlikte bunların en önemlisi sigara kullanımıdır. Sigara kullanımının dışında bazı metal ve kimyasal maddelere mesleksel maruziyet, asbest teması, radon gazı,genetik bazı faktörler, radyasyon, önceden geçirilmiş bazı akciğer hastalıkları ve beslenme alışkanlıkları da akciğer kanseri için risk faktörleri olarak sayılabilir. Örneğin ailesinde akciğer kanseri olan bireylerde akciğer kanseri görülme olasılığı biraz daha fazladır. Özellikle ailede akciğer kanseri öyküsü ile birlikte sigara kullanımı, riski daha da arttırmaktadır. Yine akciğer tüberkülozu, interstisyel fibrozis, büllöz amfizem ve doku harabiyeti ile seyreden diğer bazı akciğer hastalıklarında ortaya çıkan nedbe dokusu akciğer kanseri gelişimi için bir zemin oluşturabilir. Mezotelyoma(akciğer zarı kanseri) için bilinen en önemli risk faktörü olan asbest maruziyeti, aynı zamanda akciğer kanseri riskini de arttırmaktadır.

Belirtileri

Akciğer kanserinin belirtileri öksürük, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, hırıltılı solunum, nefes darlığı, kanlı balgam, hareket kısıtlaması, kol ve omuz ağrısı, yutma güçlüğü, kemik ağrısı, kilo kaybı ve kansızlıktır.

Tedavi

Küçük hücreli akciğer kanserine ışın tedavisi ve kemoterapi yapılır. Küçük hücre dışı akciğer kanserinde önce hastalığın evresi ve yayılma durumu tespit edilir. Daha sonra cerrahi tedavi veya kemoterapi yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp