Nevşehir

Nevşehir kenti ve bağlı ilçeleri, yerli ve yabancı turistlerin pek rağbet ettiği Kapadokya bölgesinde konuşlanmaları nedeniyle, yoğun bir turizm hareketliliğinin yaşandığı beldeler arasında ilk sıralarda yer alır. Yöre, doğal güzelliklerin yanı sıra, din ve sağlık turizmini de etkileyen unsurların çokça bulunduğu yörelerden biridir.

Nevşehir'in şifalı suları, başta merkez ilçe olmak üzere hemen bütün ilçelere yayılmış durumdadır. Delikli Maden Suyu, Akıllı Maden Suyu, Çay ağıl Maden Suyu, Tokurdar Maden Suyu, Sarıkaya Maden Suyu ile Sulusaray içmesi, Merkez ilçe sınırları içindeki önemli şifalı su kaynaklarıdır. 11 merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Kızıltepe köyünde bulunan Kızıltepe Maden Suyu ile Çorak Içmesi, yine 13 kilometre uzaklıktaki Karakaya Içmesi 'Karakaya

Maden Suyu', aynı kimyasal ve tıbbi özelliklere sahip sulardır. Hepsi, sodalı soğuk maden suları kapsamında değerlendirilen kaynaklardır. Mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelir, sindirimi kolaylaştırırlar. Ürgüp'ün Çökek köyündeki Çökek Içmesi ile Üzengi çay tçmesi de aynı özellikleri gösteren sulardır. Üzengi çay Içmesi, ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta, Üzengi Çayı yakınlarındadır. 'Üzengi çay Maden Suyu' adıyla da anılan bu suyun şişelenip pazarlanması ve ekonomik açıdan değerlendirilmesi konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Nevşehir'in Avanos ilçesindeki Ballıca Maden Suyu ile

Gülşehir ilçesine bağlı Gümüşken bucağındaki Gümüşkent tçmesi de, yine benzer özelliklere sahip sulardır. Gülşehir'in Salanda Içmesi ise çok ünlü bir içmedir. Bol miktarda karbondioksit içerir. Içimi kolay, sindirim sistemini rahatlatan ve haz mı kolaylaştıran bir sudur. Kozaklı Kaplıcaları ise, Nevşehir'in olduğu kadar Türkiye'nin de en önemli şifalı suları arasında sayılır. Kozaklı ilçe merkezine 1, Nevşehir'e ise 105 kilometre uzaklıktadır. ilçe ekonomisinde önemli yeri olan bu kaplıcalar, klasik bir Orta Anadolu kasabasının nasıl termal turizm cennetine dönüştüğünün canlı bir kanıtıdır.

AnkaraKırşehirKayseri karayolunun kuzeyinde, yola 24 kilometre meafede bulunan Kozaklı Kaplıcaları'nda; birbirinden ayrı olarak değerlendirilmesi gereken üç ana kaynak bulunmaktadır.

a) Sondaj Kuyusu:
Temperatürü 89102°(, pH değeri 6.8, radyoaktivitesi 7.92 emandır. Ikişer kişilik 19 özel daireye yönlendirilen bu kaynağın suyu, önce üç ayrı havuzdan birbirine akıtılarak soğutulmaktadır.

b) Belediye Hamamı: Temperatürü 43°(, pH değeri 6.71, radyoaktivitesi 165.92 emandır. Erkek Hamarnı ile Kadın Hamamı'nda değerlendirilmektedir.

c) Uyuz Hamamı: Temperatürü 27°(, pH değeri 7.09, radyoaktivitesi 620.78 emandır. Bu kaynağın suları, Turist Hamarnı ile Kozoğlu Hamamı'nı beslemektedir. Kozakiı şifalı suları; sodyum klorür, kalsiyum sülfat, bikarbonat ve metalik radon içeren sulardır. Ayrıca, az miktarda florür de bulunur. Mineralizasyonları 1.52 gram arasında değişmektedir. Uyuz Hamamı'nın suyu dışındakiler hipertermal sulardır. En önemli özellikleri ise, çok yüksek oranda radon içermeleridir. Yani, radyoaktiviteleri çok yüksektir. Debileri de fazla olan bu suların, özellikle dış uygulamalarda değerlendirilmeleri önemlidir. Bu değerlendirmede termalite ve radon unsurlarının üzerinde durulması gerekir. Termalite, antialjik ve sedatif özellikleriyle ağrılı sendromlarda ve bu arada romatizmal hastalıklarda, lezyona bağlı olmayan batın içi spastik ve ağrı lı jinekolojik sendromlarda değerlendirilebilir.

Radyoaktif emanasyonun fazlalığı inhalasyon uygulamalarında değer kazanır. Radon terapiden beklenecek etkiler, ürik asit salgılamasının fazlalaşması, kür etkisinin kış ayIarına kadar uzaması ve endokrin sistem üzerinde uzun süreli uyarıcı bir etkinin görülmesi şeklinde olacaktır. Bu nedenden dolayı, iç salgı bezlerinin hipofonksiyonuna bağlı yetersizlik sendromlarında değerlendirilebilecek kıymetli sulardır.

Banyo tedavisi; her türlü romatizma, siyastik, nevralji ve kadın hastalıklarına, cilt ve ağrı lı hastalıklara iyi gelir. Yüksek sıcaklıktaki sularda banyo yapmak kadar, 'Gömük' adı verilen çamurunda yatmak ya da doktor tavsiyesine göre içme olarak da kullanmak mümkündür. Sindirim sorunlarını giderir, iştahsızlığı ortadan kaldırır. Inhalasyon yoluyla hormonal rahatsızlıkların giderilmesinde ve iç salgı bezlerinin faaliyetini arttırmada gençlik suyu olarak da değerlendirilebilir.

Kozaklı Kaplıcaları'nda ilk tesisleşme çalışmalarına 1965 yılında başlanılmıştır. MayısEkim döneminde yararlanabilen kaplıcalarda; üç genel tedavi havuzu ile çamur barıyolarına olanak veren özel havuzlar bulunur. Konaklama; 50'si motel türü olmak üzere, 250 yataklı Belediye Tesisleri'nde yapılabilmektedir. Bunun dışında da çok sayıda konaklama ve sosyal tesis bulunmaktadır. Termal turizme yönelik çalışmaların hızla yürütüldüğü

Kozaklı'da; ilçeye gelen turist sayısında her yıl büyük bir artış gözlenmekte ve ortalama 20.000 kişi bu sulardan yararlanmak amacıyla ilçeye akın etmektedir. Böyle bir hareketlilik, ilçe bazında da olsa, büyük bir ekonomik gücün oluşturulabileceğinin bir göstergesidir. Çalışmalar ilerledikçe bu rakamlarda da artış yaşanacağı kesindir. NevşehirMerkez ve bağlı ilçelerinde bulunan şifalı su kaynakları ile konaklama tesisleri hakkında bilgi edinmek isteyenler, başta Nevşehir olmak üzere, Avanos, Hacıbektaş ve Ürgüp Turizm Danışma Büroları'na başvurabilirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp