Burdur

Burdur, şifalı kaplıca ve İçme sularıyla 'Göller Bölgesi'nin İncisi‘dir. Merkez ve Tefenni ilçelerinde toplanan İçme suları, Burdur'un en önemli özelliğidir. Çeşitli hastalıklara iyi gelen bu İçmeler, her yıl yurdun dört bir köşesinden gelen insanlarla dolup taşmaktadır. Modern anlamdaki konaklama tesisleri henüz yeterli sayıya ve düzeye ulaşamamışsa da, son yıllarda konunun önem arz etmesi nedeniyle yeni tesislerin yapımına hız verilmiştir.

Burdur'un Tefenni ilçesi, sahip olduğu ılıca ve İçme lebiyle isminden söz edilmesi gerekli ilçelerimizdendir. Burada bulunan şifalı su kaynaklarının başlıcalar aşağıda sıralanmıştır: Tefenni Ihması ve İçmesi: Ilçe merkezinde olup, sodalı soğuk sular grubuna dâhildir. Mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi gelen bir suyu vardır.

Kayacık theası ve İçmesi: Tefenni'nin tanınmış İçmelerindendir. Suyu, sodyum klorür içerir. Solunum yollarına, kalp damar hastalıklarına, romatizmadan şikâyetçi olanlara yararlı bir sudur. Barutlu Maden Suyu ve İçmesi: Tefenni yakınlarındadır. Eskidenleri 'Sıtma Suyu' diye anılmaktadır.

Tuzlu soğuk sular grubuna dâhil oligometalik bir sudur. Mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarının yanı sıra, böbrek taşlarını ve idrar yollarında oluşan kum taşlarını düşürmesiyle ünlenmiştir. Ayrıca, solunum yolları, kalp damar ve romatizmal hastalıkların tedavisinde yararlanılmaktadır. Kokar Pınar: Ilçe merkezi yakınlarında, mide rahatsızlıklarına iyi gelen bir İçmedir. Burdur Merkez ilçe dâhilinde yer alan İçme ve kaplıcalar ise şunlardır: Kara kentli Kaplıcası: Merkez ilçeye bağlı Kara kent köyündedir. Suyu birçok hastalığa deva olan bu kaplıca, ildeki tesisi olan tek kaplıcadır.

Çerçin Kaplıcası ve İçmesi: Burdur'a 10 kilometre uzaklıkta Çerçin köyündedir. 'Çerçin Suyu' olarak da bilinir. Kentin kuzeydoğusuna düşer. Sodalı soğuk sular grubuna dâhildir. Sülfat içerdiğinden, aktı ı yerde kırmızı bir tortu tabakası bırakır. Mide, bağırsak, karaciğer ve böbrek hastalıklarında yararlıdır.

Yarı köy Kükürtlü Suyu: Merkez ilçeye bağlı Yarı köy‘ün Soğanlı mevkiindeki şifalı bir sudur. Burdur'a 23 kilometre uzaklıktadır. Sülfat ve kükürt içerikli suyu, sodalı soğuk sular grubuna dâhildir. Özellikle kaşıntı ve cilt hastalıklarında yararlıdır. Ayrıca, solunum yolları, romatizma ve beslenme bozukluklarının tedavisinde, mide, bağırsak ve karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde kullanılmaktadır. Göl Maden Suyu: Burdur Gölü yakınlarından kaynayan şifalı bir sudur. Şifa Maden Suyu Sodası Burdur'da üretilip 1989 yılından beri yurt çapında pazarlanan bir maden suyudur.

Mineral çeşitliliği bakımından zengin, total mineralizasyon oranı yüksek bir sudur. onsuyu Mağarası ve onsuyu İçmeleri: Burdur'un ülke çapında tanınmış en önemli İçmesidir. Burdur Antalya karayolu üzerinde, il merkezine 14 kilometre uzaklıktadır. Şifalı nitelikleriyle tanınan dünyanın ikinci büyük mağarasının bitişiğindedir.

Onsuyu Mağarası; karayolu güzergâhından 500 metre uzaklıkta, küçük bir dağ yamacında bulunmaktadır. En geniş yrd 80 metre, uzunluğu ise 597 metre olan bu ünlü mağaranın içinde, birbirine geçitlerle bağlı 9 adet gölcük bulunmaktadır. İçinde hala ulaşılmamış birçok bölgenin bulunduğu mağarada; sarkıt ve dikitler, çavlanlar vardır. Suyunun bol olduğu zamanlar içinde kayıkla dolaşılır. Özellikle 2'inci göç! çükteki sarkıt ve dikitler çok ilgi çekicidir. Uzun yıllardır iç ve dış turizme açık tutulan mağara, her yıl yurdun dört bir tarafından gelen hastalarla dolup taşan İçmeleriyle sağlık turizmi açısından da ayrı bir potansiyel oluşturur.

Mağaranın hemen yanında yer alan iki kaynaktan çıkan onsuyu: kaynaklarının bileşimleri arasında büyük benzerlikler gösteren, madeni az ılıca ve İçmeler grubuna dâhil, şifalı özellikleri bulunan bir sudur. Bikarbonat, kalsiyum ve bromür içeren l. kaynak 'Mide Suyu' diye bilinir. Temperatürü ISA(, pH değeri 6.OS‘tur. Bikarbonat, kalsiyum, sodyum ve bromür içeren 2'inci kaynak 'Şeker Suyu' olup, sıcaklık ve pH değerleri diğeriyle aynıdır.

Mide Suyu; hafif karbondioksitli, toprak kalevili, bikarbonatlı bir maden suyudur. İçme tedavisinin mide bağırsak sistemi üzerinde (Gastrit) hafif bir etkisi görülür. Aynı hafif etki, ayrıca metabolizma hastalıklarında (Diyabet), cilt hastalıklarında (Ezgema) ve bazı sinir hastalıklarında da kendini gösterir. Total mineralizasyonun az olması nedeniyle, yemeklerden önce alındığı takdirde, bu sular, karaciğer ve safra yolları hastalıklarına tavsiye edilebilir. Şeker Suyu; bu kaynak suyunda da, biraz daha zayıf olmakla birlikte aynı etkileri görmek mümkündür.

Ancak, yüksek şeker oranını düşürücü etkisi bakımından diğer kaynağa göre daha fazla ilgi gördüğünden, Şeker Suyu diye anılmakta ve şeker hastalarının yoğun ilgisiyle karşılaşmaktadır. Konaklama tesislerinin bulunmadığı bu alanda, geniş bir yeşilliğin ortasında, yaz aylarında ücretsiz kamp çadırları kurulmakta ve gelen hastaların ihtiyaçları mevcut birkaç sosyal tesisten karşılanmaktadır.

Her sene ağustos ayı içinde (1424 Ağustos) onsuyu Festivali'nin tertiplendiği bu alan, yabancı ülkelerden Türkiye'ye gelen turistler için de önemli uğrak yerlerinden biri olmaktadır Konaklama yapılabilecek güzel otellerin bulunduğu Burdur il merkezinde, şifalı sular hakkında bilgi almak isteyenler Burdur Turizm Danışma Bürosu'na başvurabilirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp