Prof. Dr. Canan Karatay İle Acılı Kapuska Tarifi

Prof. Dr. Canan Karatay İle Acılı Kapuska Tarifi : Sonbahar ve kış mevsimlerinde yapılabilir.

Malzeme

1 adet lahananın göbek kısmı (orta boy)

2 adet kuru soğan

300 gr kuzu kuşbaşı (iri doğranmış)

Yarım çay bardağı bulgur

1 yemek kaşığı biber salçası

Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

Kristal kayatuzu, karabiber, pul biber (ağız tadına göre)

Hazırlama

1. Lahananın göbek kısmını yaprak yaprak ayırın, yıkayın ve ince şeritler halinde keserek 3-5 cm uzunluğunda doğrayın. Soğanları da soyun ve küçük küp şeklinde doğrayın.

2. Bir tencereye eti, soğanları ve zeytinyağını koyun, kısık ateşte 2-3 dakika çevirin. Üzerine lahanaları ilave edin. Ayrı bir kâsede salçayı 1 çay bardağı kadar su ile durultun ve tencereye ekleyin. Lahanaların üzerini örtmeye yakın miktarda sıcak su koyun (su lahananın üzerini geçmeyecek!), karabiber ve pul biberi serpin, tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin. Pişmeye yakın yıkanmış bulguru ve tuzunu ekleyin, etler iyice yumuşayıp, bulgur şişince ateşten indirin, servis edin.

Not:

• Bu tarifi etsiz olarak yapıp, yanında beyazpeynirle servis edebilirsiniz.

• Rahmetli anneannem ve dedem hayranlıkla izlediğim, birbirlerine her işte (o kadın işi, bu erkek işi demeden) destek olan, her zorluğa birlikte göğüs geren, varlığı da yokluğu da bilen ve her yeniliğe kolay adapte olurken, geleneklerini unutmadan gittikleri her ortama taşıyabilen örnek bir çiftti. İkisi birlikte el ele vererek her kış bütün beyaz lahanalarla, büyük ahşap fıçılara turşu kurarlardı; bu turşunun suyunu cıbrısa dedikleri otla lahana soğukluğu diyerek bize içirirler, lahanalarını da hem turşu olarak hem de yukarıdaki tarifin etsiz olan şekliyle ‘ekşi lahana aşı’ yemeği yaparak yerlerdi ve misafirlerine yedirirlerdi. Lahana soğukluluğunun ve yanında beyazpeynirle birlikte ekşi lahana aşının tadına doyum olmazdı. Ekşi lahana aşı yemeği için yukarıdaki tarifi et, karabiber ve salça koymadan uygulayabilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp