Zehirlenmeler

Hastahanelerin “İlk Yardım” servislerinde, acil durumlar itibariyle, zehirlenmeler üçüncü sırayı almaktadır. İstatistik bilgilerine göre, zehirlenme vakalarında hayatını kaybedenlerin ekseriyetini küçük çocuklar teşkil etmektedir. Zira, küçük çocuklar zehirli olup olmadıklarını düşünmeksizin ellerine geçen herşeyi ağız- lanna götürürler.

DİKKAT: İlaçlan mutlaka çocukla- nn ulaşamayacağı yükseklikte bulunan kapalı ecza dolaplarında muhafaza ediniz. Gaz, benzin, böcek öldürücü, boyainceltici, mobilya cilası, tuz ruhu gibi zehirli maddeleri kilitli dolaplarda saklayınız.

ZEHİRLENMENİN BELİRTİLERİ
* Aniden ortaya çıkan kann ağnsı.
* Etrafta boş bir ilâç şişesine veya kutusuna rasüanması.
* Bir görgü şahidinin sözlü beyanı.
* Kazazedenin kendisinden alınan bilgi.
* Ağız veya dudaklann çevresinde yanıklar ve kavlamalar.
* Nefes kokusundaki anormallik.
* Kusma ve sürekli ishal

Ne Yapmalı?
* Telefonla, telefon yoksa, en seri vâsıta ile doktor çağınnız. Doktora zehirlenme hakkında bilgi veriniz.
* Kazazedeye su veya süt içirerek zehiri sulandırınız.
* İlaçtan zehirlenmiş ise, hastanın boğaz gerisini parmağınızla gıdıklayarak kusmasını temin ediniz.
* Kusma sırasında ( kendisi kusmuş olsa bile); kusulan zehirin tekrar yemek borusuna veya nefes borusuna kaçmaması için başını kalçalarından aşağıya gelecek şekilde eğiniz.

Eğer kazazede küçük bir çocuk ise, midesi üzerine dizinize yatırınız.

DİKKAT: Eğer hasta tuz ruhu (lavabo temizleyicisi) veya gaz, benzin, boya incelticisi, mobilya cilası gibi bir petrol ürünü ile zehirlenmiş ise; kusturmayaçalışmayınız. Zira, bu gibi maddelerin kusulması halinde akciğerlerde, burun ve boğaz yollarında tehlikeli yanıklar meydana gelmektedir.Kusmanın tehlikeli olduğunu gösteren belirtileri şunlardır:* Nefeste gaz veya benzin kokusu.* Ağız veya dudak çevresinde yanıklar.* Baygınlık* Çırpınmalar* Halsizlik* Etrafta bu maddelerin içildiğini gösteren belirtiler.

DİKKAT: Eğer hastanın ne cins bir madde ile zehirlendiğini bilmiyorsanız, nefesinde koku ve ağız çevresinde yanık yok ise, doktor gelinceye kadar su veya süt içirerek zehiri sulandırınız. Kusmasını temin ediniz. Zchirin mide ve bağırsaklar tarafından emilmesini geciktirmek için süt, zeytinyağı veya yumurta akı gibi bir yumuşatıcı içiriniz. Hastayı sessiz ve sıcak tutunuz. Doktor çağırmak mümkün değil ise; en seri vasıta ile onu yakınınızda bulunan bir sağlık kuruluşuna yetiştiriniz.Yukarıda saydığımız tetbirler, şu zehirlenmeler için oldukça önemlidir ve hastayı kurtaracak ehemmiyettedir:* İlâç zehirlenmeleri* Besin ve mantar zehirlenmeleri* Alkol zehirlenmeleri

DİKKAT: Doktor tarafından verilmedikçe rastgele ilâç kullanmayınız ve iğne vurdurmayınız. Dolapta fazla bekleyen,kokusu ve tadı bozulmuş olan yemekleri yemeyiniz; etleri kullanmayınız. Marketlerde (ambalaj içinde, adresi belli) satılanların dışında mantar yemeyiniz. Kırlardan rastgele mantar toplayıp yemeyiniz. Kapağı şişmiş konserveleri yemeyiniz.NOT: Kazazedenin ne ile zehirlendiğini bilmiyor iseniz; kusmuğundan bir kısmını bir kaba koyup doktor gelince ona gösteriniz. Eğer hastayı doktora veya hastahaneye götürecek olursanız; kusmuk örneğini yanınızda götürünüz. Zira doktor nasıl bir panzehir vereceğine bu örneği tahlil ettikten sonra karar verecektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp