Uyuz

Kaşıntılı Hastalıkların En Bilineni

Parazitlerin deride meydana getirdiği kaşıntılı hastalıkların başında uyuz (gale) gelir. Hastalık her yaşta, her ülkede, daha çok sağlık koşullarına uymayan aşağı tabakadaki insanlarda görülür. Sıkı temasile diğer insanlara geçer. Indirekt bulaşma imkânı da mevcuttur.

Etkeni sarcoptes scabici hominis denen bir parazittir. CJyuzun kuluçka devresi yaklaşık bir haftadır ve ilk belirtisi gece kaşıntısıdır.Parazit, derinin içinde sillon denilen tüneller açar ve dişi parazit yumurtalarını buraya bırakır. Bu tüneller deri üzerinde iğne ile çizilmiş gibi 7-15 mm. uzunluğunda siyah bir çizgi şeklinde görülür. Tünelin bir ucunda esmer kesecik (vezikül perle) ve içinde bazen bir dişi ppara- zit bulunabilir. Bu karakteristik belirtiler ellerde, parmakların yan yüzlerinde, dirsek ve bileklerde, çocuklarda ise aynı zamanda ayaklarda bulunur.

Yüz hiçbir zaman etkilenmez. Bazen cinse! bölgelerde, penis veya torbalarda, üzeri kabuklu örtülü yaralar, uyuz şankrı (chanchre scabieux) meydana getirdiği görülür.Tedavide en çok kullanılan ilaç, kükürtle yapılan Wilkinson pomatı- dır. Üç gün, her gece bir defa olmak üzere bütün vücuda sürülür. Üç gün sonunda arapsabunu ile yıkanılır.

Son yıllarda tedavide daha az iritan ilaçlar (Kwell) yer almıştır. Losyon şeklindeki ilaç, yüz hariç bütün vücuda sürülür ve 24 saat sonra yıkanılır. Bu ilaçlardan sonra yatak, yorgan, çarşaflar ve çamaşırlar değiştirilmeli ve indirekt bulaşmayı önlemek, ailenin diğer bireylerini korumak için giyecek eşyaları dezenfekte edilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp