Uyku

Bedenimizin İstirahat Dönemi

Bilinç ve aktivitede belirgin bir azalmanın olduğu, günlük yaşamımızın periyodik bir dinlenme devresine uyku denir. Herkesin, yiyeceğe olduğu gibi uykuya da ihtiyacı vardır ve bu uyku gereksinimi, mümkün olduğu kadar düzenli karşılanmalıdır. (Jyku, vücut için kendini yenilemede, gün boyunca dokularda birikmiş olan atım ürünlerinin uzaklaştırılmasında en uygun zamandır. üyku sırasında metabolizma hızı sadece hayati (vital) organların çalıştığı en alt düzeye iner.

Kan basıncı düşer, kalp atış hızı yavaşlar,nefes alıp verme (soluk) düzensiz ve yavaşlamıştır. Vücut, ağrıya, ışığa, sese karşı daha az duyarlı- dır. Hatta vücut ısısı uyku saatleri esnasında biraz daha azalır.Bir bebek sadece beslenmek için uyanık kaldığı zaman hariç hemen hemen bütün gün uyur. 2 veya 3 yaşındaki bir çocuk 12-13 saat uyur. 7-8 saatlik uyku zamanı genellikle yetişkinler içindir. Daha fazla uyku, hayatın erken yaşlarında gerekir.

Çünkü büyüyen vücudun daha fazla olan İhtiyacını karşılamak için uykuesnasında dokulara enerji toplanır. Yaşlı kimseler geceleri genellikle 6 saat uyurlar. Ara sıra dört saatlik bir uyku yeterli olabilir, üyku ihtiyacının miktarı kişilere göre değişir. Ancak bir kimse, zindelik sağlayacak ve dinlendirecek kadar uyku uyumalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp