Sırt Ağrısı

Çoğu kişi hayatının bir kısmında sırt ağrısı çeker. Bir kaç hafta içinde ağrı azaldığı ve röntgen gibi tetkikler yapılmadan önce analjezik ilaçlar (ağrı kesiciler) kullanıldığı için birçok durumda kesin tanı konamaz. Böyle durumlarda, doktorlar hastalığı tanımlamak için "özgül olmayan (nonspesifik) sırt ağrısı" terimini kullanabilirler.

Nedenleri

Özgül olmayan sırt ağrısı birçok ülkede hastalık nedeniyle işe devamsızlığın önde gelen nedenidir. İş yaparken ağır yük kaldıranlar ve taşıyanlar, uzun süre aynı pozisyonda oturanlar veya eğilme hareketini yanlış yapanlarda sırt ağrısı riski yüksektir. Kilolu kişiler de sırt ağrısına daha eğilimlidirler sırtlan daha ağır yük altındadır ve genellikle sırta destek olan karın kalsan daha zayıftır. Özgül olmayan sırt ağrısının sırttaki bir veya daha fazla yapıyı etkileyen mekanik bir bozukluğa bağlı olduğu düşünülür. Bu bir ligament zorlanması, bir kas yırtı1ması, bir faset eklemde hasar veya disk prolapsı (disk kayınası) olabilir. Hasar gören yapının ağrısına ek olarak, çevre kasların spazmı da daha geniş bir alanda ağrı yave hassasiyete neden olacaktır. Bu durum geçici kolyoza (omurganın yana doğru eğriliği) yol açabilir. Faset eklem bozukluklan ve intervertebral disk prolapsı siyatiğe (kalçadan bacağın arka kısmına ve ayağa yayılan ağrı) neden olabilir. Bu durum, omurilikten çıkan siyatik sinir kökü üzerindeki basının sonucudur. Öksürme, aksırma veya zorlanma ağrıyı artırır. Siyatik sinir üzerindeki bası, sinir ile aktive olan kasların zayıflığına ek olarak bacakta iğnelenme ve kancalanma hissine de neden olur. Ağrı nadiren kalçarun önünden femoral sinire doğru yaylıma gösterebilir. Omurga eklemlerinde osteoartrit sürekli sırt ağrısında neden olabilir. Ankilozan spondilit (omurgayı tutan inflamatuvar hastalık) sırt bölgesinde hareket kısıtlılığı ile birlikte sırt ağrısına ve sertliğe neden olur.

Gebelikte veya bilinmeyen nedenlerden kendiliğinden düşme sonucunda kuyruk sokumu kemiği yere çarptığında koksidini (omurga tabanında ağrı ve hassasiyet) oluşabilir. Piyelonefrit sırt ağrısının yaru sıra belde ağrı ve hassasiyete, ateşe, soğuk terlemeye ve idrar yaparken ağrıya da neden olabilir. Omurgada gelişen kanser, uykudan uyandıran ve dinlenmeyle geçmeyen sürekli sırt ağrısına yol açabilir. Kendı Kendine Yardım Teknikleri Sırt ağrısı ve siyatiği olanlara genellikle mümkün olduğunca hareketli olmaları önerilir. Sert yatakta yatmak ve arıaljezik ilaçlar almak ağrının azalmasına yardımcı olabilir. Çoğu durumda, sırt ağrısı kendi kendine yardım önlemleri ile sonunda geçer.

Araştırma

Birçok durumda teste ihtiyaç duyulmaz. Ancak, sırt ağrısı devam ederse, şiddetliyse, sırt yaralanması, bacakta güçsüzlük veya mesane kontrol problemleri ile ilişkiliyse derhal tıbbi yardıma başvurulmalıdır. Sırt muayenesinde belli bölgelerde hassasiyet veya hareket kaybı görülebilir. Bacaklarda güçsüzlük veya his kaybı sinir köküne basıyı gösterir ve acil araştırma gerektirir. Omurga röntgeninde intervertebral disk mesafesinde daralma, osteoartrit, osteoporoz, ankilozan spondilit, çökrrıe kıncı, stres kırığı, kemik kanseri veya spondilolistezis (omur kayması) görülebilir. Röntgende ligamentler, kaslar, basit eklemler veya disk hasarı görülmez. Sinir kökü basısını (örneğin disk prolapsına bağlı) saptamak için miyelografi, BT veya MRG uygulanır.

Tedavi

Sırt ağrısının belli bir nedeni bulunduğunda, tedavi o nedene yönelik olacaktır. Araştırmalar, akut özgül olmayan sırt ağrısı için en iyi tedavinin mümkün olduğunca aktif olmak ve gerektiğinde analjezik ilaç kullanmak olduğunu göstermiştir. Yatak istirahatı iki günden uzun olmamalıdır. Fizyoterapi, osteopati, şiropraktik uygulamalar, akupunktur veya egzersiz yardımcı olabilir. Kronik özgül olmayan sırt ağrısının tedavisi genellikle daha zordur. Tedavi nonsteroidal antünflamatuvar ilaçları, kas gevşetici ilaçları veya omurgaya enjeksiyonu içerebilir. Tens cihazı kullanımı bazı kişilerde ağrıyı azaltabilir. Altematif olarak, kas gerilimini azaltmak için vücut pozisyonunun ve hareketinin nasıl düzeltilebileceğini öğreten Alexander tekniği yararlı olabilir. Çok nadiren, kronik sırt ağrısının tedavisinde omurga cerrahisi gerekli olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp