Psikasteni

Psikasteni, psikonevrozlar grubuna giren zorlu fikirler (obsesyon) ve korkular (fobiler) halinde beliren bir ruh hastalığıdır.Bu hastalıkta irade zayıflığı ön planda gelmektedir. Hasta tarafından anlamsız ve mantıksız olduğu farkedilen, ancak bir türlü önlenemeyen düşünceler, zorlu fikirler yani obsesyonlar vardır. Örneğin, aklından durmadan çirkin küfürler etmek, olmayacak hareketlerde, cinsel ve müstehcen davranışlarda bulunmak isteği geçer.

Bunları kafasından atmak istediği halde başaramaz hatta daha fazla düşünmeye koyulur. Hasta bu zorlu fikri yatıştırmadığı zaman eyleme geçer. Psikasteniklerindirenmekistedik- leri halde belli bir davranışta bulunmak için duydukları önüne geçilmez arzuya kompülsiyon (Compulsion) denir.Bu zorlu fikirler bazı olaylarda bir çeşit merak şeklinde belirir. Herşeyin sayısını saymak (aritmoma- ni), isim sormak, yaptığı bir işte tereddüt etmek, tekrar geri dönüp havagazı musluğunu kapatıp kapatmadığına bakmak (tereddüt merakı) gibi haller görülür. Psikastenideki bu zorlu fikirler çeşitli korkuları doğurmaktadır.

Karanlıktan, gürültüden, bir yabancıdan korkmak çok sık rastlanan ve bu yönden evrensel nitelikte sayılan korkulardır. Çocuklarda görülen inatçı nitelikte okul korkusu veya nefreti, aile ve okul işbirliği ile araştırılmalı ve gerekirse bir psikiyatrisin yardımı sağlan- malıdır.Hastaların şikâyet ettiği çeşitli korkular değişik isimlerle anlatılır. Bunlar arasında açıklık yerlerden korkmak (agorafobi), kapalıyerden korkmak (klastrofobi), yüksek yerlerden korkmak (akro- fobi), mikroptan korkma (mikro- fobi), hastalıktan korkma (noso- fobi), geceden korkma (niktofo- bi), yangından korkma (pirofo- bi), denizden korkma (talasofo- bi), hayvandan korkma (zoofobi) gibi birçok korkuları sayabiliriz.Tedavi, psikanaliz ve sabırlı bir eğitim ile ve bunlara yardımcı bazı sedatif ilaçlarla yapılmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp