Pıhtılaşma Mekanizması

Pıhtılaşma Mekanizması :

Bir kan damarı hasar gördüğü zaman, bölgeye kan akışını azaltmak için derhal daralır. Oluşan hasar bir dizi kimyasal reaksiyonu başlatarak, yarayı kapatmak üzere bir pıhtı oluşumuna yol açar. ilk olarak, yaralı bölge çevresindeki trombositler harekete geçerek yapışkan bir hal alır ve kan damarı duvarına tutunur. Harekete geçirilen trombositler o zaman kimyasal maddeler salgılar, bunlar da pıhtılaşma faktörlerini harekete geçi• rir. Bu faktörler, K vitamini ile birlikte, kandaki bir madde olan fibrınojen üstünde etki yaparak onu fibrıne dönüştürür. Fibrin iplikçikleri, kırmızı kan hücrelerini yakalayarak pıhtı meydana getiren bir tür ağ oluşturur.

Pıhtılaşma Karşıtı Mekanizmalar

İstenmeyen kan pıhtılarının oluşumunu önleyen pıhtılaşma karşıtı çeşitli mekanizmalar vardır. Trombositlerin bir araya toplanmasını (agregasyon, kan pıhtılaşmasının ilk aşaması) önleyen prostasiklin (bir prostaglandin) ve fibrini par• çalayan (bkz. fibrinoliz) plazmin bu mekanizmalar arasındadır. Kan akımı aktif pıhtılaşma faktörlerını alıp götürür; karaciğer ise fazlalık pıhtılaşma faktörlerini etkisizleştirir.

Pıhtılaşma Kusurları


Kan pıhtılaşması kusurları kanarca bozuklukları ile sonuçlanabilir. Aşırı pıhtılaşma ya da tromboz, bir pıhtılaşma faktöründe kalıtımla gelen bir artıştan ya da kusurdan (bkz. faktör V), gebelik önleyici hapların kullanılmasından, pıhtılaşmayı engelleyen enzimlerin düzeylerindeki düşüşten. ya da belirli bir bölgeyi geçerken kan akışının yavaş olmasından ileri gelebilir. Tedavi çoğunlukla hep arin ya da varfarin gibi antikoagülan ilaçlar ile yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp