Parmak

Parmak :

Elin dijitlerinden biridir. Başparmakta iki, diğer parmaklarda ise üç adet parmak kemiği bulunur. parmak kemikleri, parmağın bükülmesini ve dik tutulmasını sağlayan kas tendonlan tarafından hareket ettirilen reze eklemlerinde birleşirler, Tendorılar, kasların sürtünme olmaksızın çalışmasını sağlayan sinoviyal kılıflarla kaplanmıştır. Parmağın her bir tarafından küçük bir arter, bir damar ve bir sinir geçer. Bu yapı, uç kımında bir tırnak bulunması suretiyle deriyle çevrelerımiştir.

Hastalıklar Yırtılrna, kırılma ve tenden kopması genel olarak rastlanan parmak yaralanmalarına örnek olarak gösterilebilir. Çekiç parmak, parmak ucuna gelen bir darbenin sonrasında parmağın arka kısmındaki açıcı ten donun bulunduğu yerden ayrılmasıyla meydana gelir. Parmak ucundaki et kısmında enfeksiyonlar görülebilir; küçük bir kesik paren ikiye (tırnak iltihabı) sebep olabilir. Romatoid artrit ve osteoartrit nedeniyle meydana gelen inflamasyon, parmaklardaki eklemleri etkileyerek sertliğe, acıya, şikeye ve deformasyona sebep olabilir. Buna ek olarak, parmağın ön kısmında uzardan bükücü kaslar, iltihaplanırlar tenden kılıfına sıkışarak tetik parmağı olarak adlandırılan hastalığa sebep olurlar. Kan damarlarının duvarlarındaki kasların kontrolsüzlüğü ile el ve parmaklara olan kan almışının azalması Rayrıaud hastalığına yol açabilir.

Daktilit, parmaklarda meydana gelen sivri yumrulardır ve orak hücre anemisinde ortaya çıkar. Parmaklardaki şişmelere frengi ve tüberküloz da neden olabilmektedir. Çomak parmak, kronik akciğer hastalığı veya doğuştan kalp rahatsızlığının belirli biçimlerinin bir işaretidir. Parmak tümörleri nadiren görülür, ancak kıkırdağın kansere yol açmayan çoklu ömürleriyle karakterize edilen bir hastalık olan kondromatozda görülebilirler. Doğuştan gelen parmak rahatsızlıklara örnek olarak, sindalctili (parmak kaynaması), polidaktili (fazla parmak), eksik parmak veya parmakların arasında bulunan derin bir zar nedeniyle ortaya çıkan perdelenme gösterilebilir. Parmağın Yapısı Parmak kemikleri, kas tendonlan tarafından bereket ettirilen reze eklemlerinde birleşirler. parmak eklemi değişimi Genellikle römatoid artrit veya osteoartrit gibi hastalıklar sebebiyle zarar gören parmak eklemlerinin yerine yapay eklemlerin (metal, plastik veya silikon kauçuktan yapılan) talcıldığıcerrahi bir yöntemdir. Nasıl Yapılır Genellikle birden çok parmak eklemi ayrı anda tedavi edilir.

Eklemi ortaya çıkarabilrnek için bir kesik açılır; eklem kısmında zarar görmüş iki kemiğin uçlan, zarar görmüş kırkırsak ile birlikte kesilerek uzaklaştırılır. Bunun sonrasında kemik uçlarına yapay eklem yerleştirilir. Parmak iyileşinceye dek bir atel ile sabit tutulur. Yaklaşık on gün sonra bunlar uzaklaştırılır ve hasta, parmak egzersizleri yaparak normal hareketlerine beşmesi için teşvik edilir. Sonuçlar Parmak eklemi değişimi, eklem ağrılarını gidermesi ve hastanın ellerini tekrar kullanabilmesini sağlaması açısından baban sağlar. Bununla birlikte, nominal hareketlerin geri kazanılması nadiren müIkün olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp