Lupus Eritematosus

Lupus eritematosus genellikle orta yaşlı kadınlarda görülen ve sesebi pek bilinmeyen bir kollajen doku hastalığıdır. Eskiden tüberküloz mikrobunun yaptığı Lupus vulgari- se benzetilerek bu isim verilmiştir.Yüzde kırmızı zemin üzerinde kelebek görünüşünde bir deri döküntüsü, lenf bezlerinin şişmesi, eklem ağrıları ve ateş gibi şikâyetlerle başlayan sistemik bir hastalıktır.

Aslında hastalık çeşitli damarlarda antijen-antikor birleşmesi şeklinde başlayan bir bağışıklık bozukluğu hastalığı (otoimmün hastalık)dır. Hastalık, solunum sistemini, kalbi, böbreği, merkezi sinir sistemini de tutabilir. Ölüm çok kere böbrek yetmezliği sonucu meydana gelir. Birçok uyarılar hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur.

Bunların başında güneş, bazı ilaçlar (penisilin, hidralazin, prokaina- mid vb.) enfeksiyonlar, gebelik, psikolojik stresler gelir.Lupus eritematosus teşhisinde kullanılan çok ve çeşitli laboratuvar bulguları vardır.Bunların arasında antinükleer antikor (ANA) ve lupus hücresi (LE) aranması sayılabilir. Tedavi hastanın şikâyetlerine göre semptoma- tik olarak yapılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp