Kulak

Kulak :

Duyma ve denge organı. Kulak üç bölümden oluşur dış kulak, orta kulak ve iç kulak. Dış ve orta kulak başlıca, sesin toplanması ve iletilmesi ile ilgilidir. İç kulak ses dalgalarının analizinden sorumludur ayrı zamanda vücudun dengesini sağlayan mekanizmayı da içerir.

Dış Kulak

Dış kulak, deri katları ve kıkırdaktan oluşan kulak kepçesi (kulağın görünen kısmı) ve yetişkinlerde yaklaşık 2,5 cm uzunlukta olan kulak kanalını kapsar. Kulak kanalının dış kısmı kıkırdaktan oluşmuştur ve toz ve yabancı maddeleri yakalayan kulak kirini üretir. Kanal, iç ucunda ince, fibröz, deri tabakasıyla kaplı yuvarlak bir membran olan kulak zan ile kapatılmıştır. Kulak zarı, sesi oluşturan hava basıncı değişikliklerine yanıt olarak titreşir,

Orta Kulak


Orta kulak, kulak zarı ve iç kulak arasında, kemikçik adı verilen üç adet ince, birbirine bağlı, hareketli kemikler vasıtasıyla iç kulağa sesi ileten, küçük bir boşluktur. İlk kemik, çekiç, kulak zarının iç yüzeyine birleşiktir. İkincisi olan örsün, çekiç ile neredeyse ona paralel uzanan geniş bir eklemi ve üçüncü kemik olan üzengi ile zayıf bir eklemi vardır. Üzenginin tabanı iç kulağa açılan oval pencereyi doldurur. Orta kulağın dış dünya ile ilişkisi kulak zarı tarafından kesilir. Ancak tamamıyla hava sızdırmaz değildir östaki borusu adı verilen bir havalandırma koridoru düz olarak ve aşağıya burnun arkasına doğru uzanır. Östaki borusu normalde kapalıdır ancak kişi esnediğinde ya da yutkunduğunda kas kasılmasıyla açılır. Orta kulak dış havadaki (ince bir ortamdır) ses titreşimlerini, iç kulaktaki sıvıya (daha kalın bir ortamdır) geçiren bir dönüştürücü olarak hareket eder,

İç Kulak

İç kulak, kafatası kemikleri derininde barındınları karışık yapılar serisidir. Topluca labirent olarak anılan, dolambaçlı pasajlardan oluşan bir yapı içerir, Kohlea adını alan ön kısmı, farklı ses frekanslarını yakalayan sinir lifleri içeren, salyarıgoz kabuğunu andıran bir tüptür. (Bu sistemin nasıl çalıştığına dair daha fazla bilgi için, bakınız duyma.) İç kulağın arka kısmı üç yarı dairesel kanal içerir ve denge ile ilişkilidir. Yan dairesel kanallar vestibül adı verilen bir boşluğa bağlıdır ve sıvı içinde bulunan kıl hücreleri içerir. Bu hücrelerin bir kısmı yer çekimi ve ivıneye duyarlıdır diğerleri Beşiri hareketi ve pozisyonlarına yanıt verir. İç kulaktan beyne bilgiler vestibülokohlear Sinir aracılığıyla iletilir. (ayrı zamanda kulak ile ilgili bozukluklar kutucuğuna bakınız.

Kulak Ağrısı

Kulakta ağrı, kulağın kendisinden köken alabilir veya kulak yakınmada yerleşimli yapılardan birinin bozukluğundan kaynaklanabilir. Kulak ağrısı, özellikle bebeklik ve çocukluk çağında çok sıklıkla rastlaoao bir belirtidir.

Nedenleri

Kulak Ağrısızın sıklıkla rastlaoao bir nedeni, en sık küçük çocuklarda ortaya kao ve şiddetli, bıçak sapladır gibi bir ağrıyla sonuçlaoao, akut otitis medya (orta kulak enfeksiyonu) dır dır, Ayrı zamanda duyma kaybı ve ateş yükselmesi de olabilir. Kulak ağrısıoıo bir diğer sık nedeni, sıklıkla enfeksiyon nedeniyle oluşan otitis ekstema (kulak kaoalmı inflarnasyonu) dır dır. Enfeksiyon tüm kabalı etkileyebilir veya kimi zaman çıban veya absa formunu alarak lokalize olabilir. Kulak ağrısına kulak kabalında irritasyon ve iltihap akması eşlik edebilir. Aralıklarla gelen kulak ağrısı diş problemleri, tonsillit, gırtlak kanseri (bkz. kanser, yutak), çene veya boyun kaslarında ağrı ve kulak yakınındaki alandan etkileyen diğer bozukluksan olan kişilerde görülebilir. Bu tip vakalarda kulak ağrısı olabilir çünkü kulak ve yakınındaki alanlardan ayrı sinirler sonınıludur ağrının kulağa vurduğundan söz edilebilir.

Tanı Ve Tedavi

Kulak ağrısının nedenini belirlemek için, kulak incelenir (bkz. kulak, muayenesi). Ağız, boğaz ve dişler de muayene edilebilir. Ağrıyı kesmek için analjezik ilaçlar (ağrı kesiciler) reçeteleşebilir. Diğer tedaviler, kulak ağrısının altta yatan nedenine bağlıdır. Bir enfeksiyon durumunda antibiyotik ilaçlar reçeteleşebilir. Dış kulaktaki iltihap ernilerek alınabilir. Orta kulaktaki iltihap, miringotomi olarak bilinen bir işlernle, kulak zarından girilerek boşaltılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp