Koryon Epitelyoma

Koryon Epitelyoma : Anne karnında fetüsü çevreleyen iki zardan içtekine amnios zarı, dışta olanına ise koryon (chori- on) denir. Bu zarın nispeten zararsız bir hastalığı olan mol hido- tiform'dan başka, daha kötü olan bir hastalığı daha vardır ki koryon epitelyoma adını alır. Koryon epitelyoma gebeliktensonra beliren ve trofoblast denen hücrelerden çıkan en habis tümörlerden birisidir. Vakaların yarısı mol gebeliğinden (mol hi- datiform) sonra görülür.Hastalık önce rahim içinde, yumuşak, gevrek, kırmızı, morumtırak bir şişlik (nodül) olarak başlar.

Sonra bütün rahim adalesini yani miyometriumu sararak kanamaya neden olur ve damarları aşındırarak ilerler. Çok çabuk metastaz yapar. Özellikle akciğerlere yaptığı metastaz sonucu kanlı balgam ve öksürük ortaya çıkar. Bazen primer tümör saptanmadan metastazları görülür ve yanlışlıkla akciğer kanseri sanıla- bilir.Genellikle düşüklerden ve mol gebeliklerinden sonra kanama devam ederse ve hiç durmadan fasılalarla tekrarlarsa, gebelik testleri şiddetli pozitif çıkarsa, derhal koryon epitelyomadan şüphelenmek lazımdır.Hastaya biyopsi yapılarak kesin teşhis konur.

Tedavide kemotera- pi uygulanır. Çünkü bu tümör, kemoterapiye hassastır. Bunun için kullanılan ilaçların başında methotrexate gelir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp