Kaburga

Kaburga : Omurganın iki tarafından başlayarak önce yanlara, sonra da öne doğru ilerleyen ve göğüs kemiğine doğru dönerek bir yay çizen yassı kemiklerin her biri.Her iki yanda 12 tane kaburga kemiği vardır ve bunlar en üsttekinden başlayarak numaralandırılır. Uzunlukları birinci kaburgadan yedinci kaburgaya kadar artar, daha sonra azalır. İlk yedi kaburga kemiklerine gerçek kaburgalar adı verilir. Çünkü bunlar doğrudan göğüs kemiğine ulaşır. Bundan sonraki üç tanesine yalancı kaburga adı verilir. Çünkü bunlar göğüs kemiğine ulaşmadan üstteki kaburga kemikleriyle birleşir.

Son iki kaburgaya serbest kaburga adı verilir. Çünkü bunların ön uçları serbesttir.Kaburgalar yassı kemiklerdir. Arka kenarlarında iki tane şişlik bulunur. Bunlara tepecik ve tümsek adı verilir. Bunlar sırasıyla omurganın gövdesi ve enine çıkıntısıyla eklemleşir.Kaburga kemiklerine çok sayıda kas tutunur. Kaburgalar arası kaslar, bir kaburgayla öbürü arasında gerilmiştir; her iki kaburga arasında bunlardan iki tane bulunur (iç ve dış kaburgalar arası kaslar). İki kas arasında da kaburgalar arası damar ve sinirlerin geçtiği küçük bir boşluk bulunur.

Buna karşılık öbür kaslar, bir baş yaparak kaburgalar üzerine ve öbür kemik yapılara tutunur. Bunlar arasında omurga (skalen kas, diken-kaburga kası), kürek kemiği (dişli kas, küçük göğüs kası), göğüs kemiği (göğüs kası), leğen kemikleri (karnın ön yan duvarının kasları) sayılabilir. Kaburgalara diyafram kası da tutunur.Kaburga-omurga eklemleri kaburga kemiklerinin aşa- ğıya-yukarıya doğru hareket etmesini sağlar. Bunun sonucunda da göğüs duvarının ön-arka çapı değişir. Göğsün hacmi nefes alındığında kaburgaların yukarıya doğru kalkması sonucunda artar.

Böylece hava akciğerlere girer. Nefes verilince hacim de azalır. Böylece hava dışarıya atılır.Ender olgularda doğumsal bir kusur nedeniyle kaburgaların sayısı normalden fazla olabilir. Fazla kaburga ya yedinci boyun omuru hizasında, ya da birinci bel omuru hizasmdadır. Boyunda bulunan fazla kaburgalar, bu bölgedeki damar ve sinir oluşumları (köprücükaltı atar daman ve kola giden sinir demetleri) üzerine baskı yapar. Bunun sonucunda kas gücünde azalma, ağrı, kan dolaşımında bozukluk gibi çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler fazla kaburganın cerrahi olarak çıkarılmasıyla ortadan kaldırılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp