Kabarcık

Kabarcık : Deri yüzeyinde beliren ve patlatıl- dığı zaman berrak, renksiz bir sıvı akıtan küçük kabarık. Çapı birkaç santimetreyi bulan ve bol sıvı içeren kabarcıklar vardır.Günlük hayatta sık sık rastlanan küçük kabarcıklar çeşitli sebeplerle oluşurlar. Bunların en yaygını, uzun süren sürtünmelerin yol açtığı kabarcıklardır. Bu tür kabarcıklar uzun yürüyüşlerden sonra ayaklarda ve bazı el işlerinden sonra ellerde görülürler. Benzer kabaralar, yanma, buharla haşlanma, halat gibi sert bir maddenin deri yüzeyine hızlıca ve birden sürtünmesi durumlarında belirebilirler. Derinin birparçası, kıskaç gibi bir aygıt arasında sıkıştığı zaman da böyle bir kabarcık oluşur.

Çeşitli sebeplerle ortaya çıkan küçük kabarcıkların bazı ortak özellikleri vardır. Hemen hepsi altde- ri ve üstderi katları arasına sıvı birikmesiyle oluşur. Biriken sıvı üst- deriyi yukarıya doğru iter ve üstderi altderiden ayrıldığı için, kuru, cansız bir görünüm kazanır. Eğer kabarcık derinin bir yere sıkışması sonucu oluşmuşsa, içindeki sıvıya bir miktar da kan karışır. Kanlı kabarcık adı verilen bu tip kabarcıkların rengi morumsudur.Küçük kabarcıklar, kabaran yerin üzerine, küçük bir bantlı sargı yapıştırıp sıvının soğurulmasını sağlayarak tedavi edilir. Bu süre içinde sertleşen üstderi, sargı çıkarıldığı zaman kendiliğinden düşer. Altından pembe renkli yeni üstderinin gelişmekte olduğu görülebilir.

Yaranın bütünüyle iyileşmesi gerçekleşinceye kadarbu bölgeyi birkaç gün daha kapalı tutarak korumak doğru olur.Daha az rastlanan tehlikeli kabarcıklar, genellikle kaynar su ya da kızgın yağla haşlanma sonucu beliren kabarcıklardır. Ateşe ya da kızgın bir eşyaya dokunulması da böyle kabarcıklara yol açar. Kabarcık oluşmasının bir başka sebebi, uzun süre güneşte kalmaktır. Büyük kabarcıkların özellikleri küçüklerle aynıdır; ancak derinin daha geniş bir bölgesini kaplamaları bakımından etkileri daha önemlidir.

Bu tip kabarcıklara ilk yardım uygulandıktan sonra tedavi için hastaneye başvurulması doğru olur.Yaralanma, haşlanma ve yanma sonucu beliren kabarcıklardan başka özel bir sebebi olan kabarcıklar da vardır. Örneğin sivrisineğin ısırdığı yerde oluşan kabarcık bunlardan biridir. Ayrıca pamfigus diye bilinen bir deri hastalığı, balona benzeyen kabarcıklara yol açar. Dudakların uçuklaması sırasında dudak kenarlarında da kabarcıklar belirir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp