Göğüs Boşluğu (toraks)

Göğüs Boşluğu (toraks) : Vücudun boyun ile kann arasında yer alan bölümü. İçinde birçok organ yer alır, çevresi duvarlarla örtülüdür. Bu duvarlar arkada omurlar, arka yanlarda kaburgalar, kaburgalar arası kaslar ve köprücük kemikleri, önde göğüs kemiği, aşağıda ise diyafram kasından oluşur. Böylece, göğüs boşluğu kabaca bir koni biçimini alır.

Omurga ile göğüs kemiği arasında kalan orta bölümdeki boşluğa mediyasten adı verilir; bu bölgede pe- rikart(*), kalp, kalbe giden ve kalpten çıkan büyük damarlar (aort, akciğer atar ve toplar damarlan, ana toplardamarlar), timus bezi, soluk borusu, bronşlar, yemek borusu, bazı sinirler, bezler ve yağ dokusu gibi çeşitli organlar yer alır. Mediyastenin her iki yanında akciğerlerin doldurduğu iki büyük boşluk vardır.Akciğerler ile mediyasten ve göğüs kafesi duvarı arasında plevra adı verilen seröz bir zar bulunur; bu zarın içtekiyaprağı akciğerin üzerini tümüyle örter.

Bu örtü akciğere damar ve bronşların girdiği bölgede (hilus) kesintiye uğrar. Yüzeysel plevra yaprağı göğüs kafesinin iç yüzünü, diyaframın üst yüzünün yanlarını ve mediyastenin içindeki bazı yapıların üzerini örter. Plevranın iki yaprağı arasında plevra boşluğu bulunur; normal olarak bu boşlukta yalnızca birkaç milimetre küp sıvı bulunur. Bu sıvı akciğerlerin solunum hareketi ile genişlerken göğüs kafesinin iç yüzü üzerinde kolayca kaymasını sağlar. Bazı hastalıklarda bu boşlukta eksüda, transüda ve kan gibi maddelerden oluşan sıvılar birikebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp