Göğüs Ağrısı

Göğüs Ağrısı :

Göğüste hissedilen ağrırın çoğu zaman ciddi bir nedeni olmamakla birlikte bazı olgularda altta acil tedavi gerektiren bir hastalık yatıyor olabilir. Ağrı göğüs duvarından (deri, altındaki kaslar ya da kaburgalar gibi) ya da göğüs içinde bir organdan kayrıaklanıyor olabilir.

Nedenleri

Göğüs duvarındaki ağrının sık görülen nedenleri arasında kaslarda zorlanma ya da yaralanmalar, örn. kına bir kaburga, sayılabilir. Sırttan öne doğru yayılan bir ağrının nedeni bir sinir kökünün omurgadan çıkış bölgesinde baskıya uğraması olabilir.

Sinir baskısı omurların kireçlerrmesi gibi bazı hastalıklardan kayrıaklanabilir. Göğüs yan duvarında yerleşen bir ağrı plörodini (kaburgalar arasındaki kaslarda ya da diyafraında viral infeksiyona bağlı iltihaplanma) kayrıaklı olabilir. Herpes Zoster viral infeksiyonu (zona) göğüs duvarındaki seyri boyunca sinirlerde şiddetli ağrıya neden olabilir, Tietze Sendromu'nda kaburga kıkırdaklarında iltibaplanmaya bağlı olarak göğüs ön duvarında ağrı gözlenir. Göğüs ağrısının sık bir diğer nedeni de gastroöwfagial reflü (mide asidinin yemek borusuna geçişi) hastalığıdır; bu sorun sternum (göğüs tahtası) arkasında yanmaya neden olur.

Daha ciddi nedenler arasında plörezi (göğüs duvarının iç kısmındaki ve akciğeri çevreleyen zarların iltibabı) gibi akciğeri etlcileyen bastalıklar sayılabilir. Plörezi pnömoniye (akciğerlerin infeksiyona bağlı iltibabı; zatürre) ya da pulmoner emboliye (akciğer arterlerinin pıhtılaşma nedeniyle tıkanması) bağlı olabilir. Kötü huylu akciğer tümörleri (bkz. akciğer kanseri; mewteliyoma) boyutları büyüdükçe ve plevraya ve kaburgalara baskı yaptıkça ağrıya neden olabilir. Göğsün ortasındaki bir ağrı kalp hastalıklarına bağlı olabilir. Sık gözlenen bir sorun olan arıgina pektoris göğüsten boğaz, çene ya da kollara yayılabilen bir ağrı oluştur. edeni kalbe giden kanın yetersizliğidir ve sıklıkla koroner arter hastalığında gözlenir. Miyokard enfarktüsü (kalp krizi) anginaya benzer bir ağrıya neden olsa da genellikle ağrı daba şiddetlidir ve dinlenmekle geçmez. Akut perikardit (kalbi çevreleyen zarın iltibabı) sıklıkla kişinin öne eğilmesiyle hafifleyen şiddetli bir göğüs ağrısına neden olur. Mitral kapak prolapsusu genellikle sol tarafta yerleşimli keskin bir göğüs ağrısına neden olur. Göğüs ağrısı anksiyete (kaygı bozukluğu) ya da duygusal stres sonucu da ortaya çıkabilir (bkz. hiperventilasyon; panik atak).

Tedavi

Göğüs ağrısının tedavisi altta yatan hastalığa bağlıdır. Örneğin pnömoniye bağlı bir ağrı için antibiyotik İlaçlar gerekirken bazı akciğer tümörlerinde ya da bazı koroner arter hastalığı olgularında cerrahi gerekebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp