Göbek

Göbek : Kamın ön duvarında yer alan bir oluşum; dışarıdan çevresi bir tümsek ile çevrilmiş bir çukurcuk gibi görünür. Bu çukurcuğun dibinde, ortasında küçük bir kabartı bulunan bir yarık vardır. Göbek, dölyatağındaki yaşamdan doğum sonrası yaşama geçme sırasında oluşan bir dizi değişikliği yansıtan bir kalıntıdır. Embriyonun yaşamının ilk aylarında kann duvarı karnın içindeki organları (kordon, allantois) ve damarlarım örtemez.

Zamanla bu açıklık daralır, organlar karnın içindeki yerlerini alır, kordon ve allantois atrofiye uğrar. Doğumdan hemen önceki dönemde dölütte göbek kordonunda yalnızca iki göbek atardamarı ve bir göbek toplardamarı bulunur. Doğumda kesilen ve bağlanan göbek kordonu birinci haftanın sonuna doğru kendi kendine düşer, yerinde nedbe dokusu oluşur.

Damarlann gerilmesiyle nedbe dokusu kamın içine doğru çekilir, böylece göbek çukurcuğu meydana çıkar. Bu noktada kann duvan yalnızca deri, derialtı bağdokusu ve bir aponevroz katmanı içerir. Aponevroz katmanı 8-10 mm'lik bir açıklığı oluşturur. Altında bağdoku yapısında bir çekirdek vardır, üstü boştur; böylece, derialtı bağ dokusu kann zannın altındaki bağdoku ile birleşir. Bu bölümde kann duvan oldukça zayıftır. Bu nedenle çeşitli patolojiler ortaya çıkabilir; doğuştan gelen bu oluşum bozukluklannın bazı- lan kann organlannın fıtıkları (omfalosel), iltihaplar (omfalit) ve tümörlerdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp