Glomerulonefrit

Böbrek Dokusunun İltihabi HastalığıBöbreklerin özellikle glomerul denen bölümünün (böbrek yumak-çıkları) iltihabı veya proliferasyonu şeklinde görülen hastalığa glomerulonefrit denir. Hastalık genellikle boğazda yerleşen beta-hemolitik streptokok cinsi bakterilerin meydana getirdiği çeşitli enfeksiyonlardan 10 gün kadar sonra ortaya çıkar. Özellikle kızıl hastalığının bir komplikasyonu olarak çok görülür. Sonuç olarak glomerüllerde antijen-antikor reaksiyonu oluşmakta, böbrek fonksiyonu bozulmakta ve azotlu madde (üre, kreati- nin) birikimi olmaktadır.

Kan dolaşımındaki yükün artması hipertansiyona, suyun birikmesi ise ödeme yol açmaktadır.Glomerulonefrit belirtileri bel ve baş ağrısı, yüzde, kolda ve bacaklarda şişme, idrarda kan (hematü- ri) ve albumin (proteinüri) bulunması şeklindedir. Hastada bulantı, kusma ve ateş görülebilir. Hastalığın akut devresi genellikle iki hafta kadar sürer. Hastalık bazen ilerler, subakut ve kronik denen şekillere dönüşür. İdrar yoğunluğu artar veakciğer ödeminden ötürü öksürük ve solunum darlığı da belirebilir.Tedavide yatak istirahati, sıkı bir perhiz (proteinsiz ve tuzsuz bir diyet), sıvı alınımının azaltılması gibi tedbirlere çok önem verilmelidir. Ayrıca antibiyotikler ve böbreklerde oluşan immünolojik reaksiyonu azaltmak amacıyla kortikosteroid- ler kullanılmaktadır.

Hastanın alabileceği sıvı miktarı, çıkan tuz miktarıyla ayarlanır. Kan basıncının yükselmesi, kalp yetmezliği veya akciğer ödemi gibi komplikasyonlar belirdikçe tedavi edilir. Vakaların çoğu tam olarak iyileşmekteyse de bazılarının idrarında alyuvarların görülmesi ve idrar protein testlerinin, proteinin pozitif çıkması bir süre devam edebilir. Bu hastalar uygun bir tedavi görmezlerse hastalıkları böbrek yetmezliği ile sonuçlanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp