Farenjit

Farenjit : Yutak iltihabı. Genellikle burun (rinofaranjit), gırtlak (faringolarenjit) ya da bademciklerin (faringotonsillit) enfeksiyonu ile birlikte ortaya çıkar. Farenjit etkeni, çeşitli bakteriler (streptokoklar, stafilokoklar, pnömokok- lar, difteri basili) ya da virüsler olabilir. Sıklıkla bütün vücudu etkileyen hastalıkların (kızamık, kızıl, grip, kan hastalıkları) gidişi sırasında ya da soğuk algınlığında ortaya çıkar.

Akut farenjit anjin olarak da adlandırılır; genellikle ağrı ve yutma güçlüğünün yanı sıra ateş ve genel durum bozukluğu da vardır. Kronik farenjitte yutak epitelinde kalınlaşma ve mukus salgısında artma görülür. Bu salgı gıcık yaparak hastayı sık sık yutkunmaya zorlar; öksürük, mukozada kuruluk ve yanma da vardır.Basit farenjit hipertrofik biçimlere dönüşebilir.

Yutak duvarında kırmızı granülasyonlar ortaya çıkar; bu da kronik nezleden kaynaklanan örseleyici uyarıya tepki olarak lenf keseciklerinin büyümesine bağlıdır.Kronik atrofîk farenjitte ise salgıbezi ve lenf oluşumları ortadan kaybolur. Bu nedenle yutak mukozası, soluk, kuru, düz ve parlaktır. Hastalar boğazda sürekli kuruluk ve yanma duygusundan yakınır. Kronik farenjit genellikle sık görülen akut farenjitin bir sonucudur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp