Doğum 2

Doğum 2 :

Bebeğin rahmi terk edip dış dünyaya girmesi olayına denir. Doğum süreci ya da doğum eylemi normal olarak gebeliğin 38 ila 42. haftaları arasında meydana gelir (gebelik haftası arınenin son menstrual periyodundan itibaren hesaplarur). Gebelik ve doğum sürecinde yüksek standartta tıbbi bakım hizmeti alan kadınların büyük kısmı doğumda ciddi herhangi bir sorunla karşılaşmaz, Son zamanlarda özel cibazların geliştirilmesi, kan transfüzyonlarının ve antibiyotik İlaçların kullanırnı doğum işlemini hem arıne hem de bebek için çok daba güvenli hale getirmiştir. Ancak gelişmekte olan ülkelerde doğum sırasında ölen kadınların sayısı hala yüksektir (bkz. maternal mortalite).

Doğum Eyleminin Başlangıcı

Doğumun başladığını kesin olarak saptamak çoğu zaman zordur. Gebeliğin son 3 ayında doğuma hazırlık olarak rahim kasılıncaya başlar. Braxton Hicks kasılınalan denen bu kasılmalar doğum eyleminin başlangıcı ile karıştınlabilir. Bununla birlikte kasılınaların giderek daba ağrılı olması ve daha düzenli ve sık aralıklarla birbirini takip eder bale gelmesi doğum eyleminin başladığını düşüktür. Doğum eylemi başladığında serviks (rahim ağzı) önce incelir ve yum~, ardından kasılmalarla birlikte genişlemeye başlar. Bu sırada nişane olarak bilinen ve gebelik süresince servikal kanalı kayan mukus ökecinin kanlı bir akın tarzında anması gözlenebilir. Suyun gelmesi, yani amniyotik kesenin (rabimde bebeği koruyan zarla çevrili kese) yırulması, vajinadan yavaş bir su akımı şeklinde olabileecği gibi fışkırır tarzda da olabilir.

Doğum Eyleminin Evreleri

Çocuk doğumu üç evrede meydana gelir (bkz. resimli kutu). Çocuk doğumunun ük evresi doğum eyleminin başlandıgıandan serviksin tam olarak genişlemesine kadar olan süreçtir. Serviksin tam olarak genişlemesinden kastedilen 10 cm kadar açılmasıdır. Bu evrenin süresi kadından kadına ve doğumdan doğuna değişmektedir, Doğum eyleminin ikinci evresi serviksin tam olarak genişlemesinden bebeğin gelişine kadar olan süreçtir. Bu evrede anne her bir güçlü kasılma ile itme dürtüsü hisseder. Bebeğin başı annenin vajinasından aşağı doğru ilerledikçe bebeğin başı annenin arkasına doğru döner. Bebeğin başının gelişinin ardından kasılmalarla bedeninin kalan kısmı da çıkar. Bebeğin gelişinden sonra bebeği plasentaya bağlayan göbek kordonu bağlanır ve kesilir. Doğum eyleminin üçüncü evresinde plasentanın gelişi gerçekleşir. Bu olay bebeğin gelişinden sonraki 10 dakika içinde meydana gelir.

Ağrının Giderilmesi

Orman doğumda ağrıyı azaltmak mümkündür. Bu amaçla uyuşturucu nitelikte analjezik İlaçlar, epidural anestezi ve pudental blok gibi değişik yöntemler kullanılır. (bkz. çocuk doğumu, komplikasyonlar: çocuk doğumu, doğal).

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp