Defans

Defans :

Beyin işlevinde yaygın bozulmayla ayırt edilen bir durum; bunama. Defans en sık olarak YAŞ Warıetkiler 65 yaş üstü her 20 kişiden yaklaşık 1'inde ve 80 yaş üstü her 5 kişiden yaklaşık I'inde bu bozukluk vardır.

Nedenleri Ve Tipleri

Defans çoğunlukla beyin dokusundaki hasar nedeniyle oluşur. En sık olarak, beynin yapısında ve kimyasında değişliklere neden olan Alzheimer hastalığından ileri gelir. En sık görülen ikine biçimi çoklu infadet (damarsal, vasküler) demansnr, Bu durumda. beyindeki daralmış ya da kanmış atardamarlar beyin dokusunu kandan ve oksijenden yoksun bırakır; yinelenen küçük inmeler (kan yokluğundan dolayı doku hasan episodları) meydana gelerek, yavaş ve aşamalı biçimde ilerleyen yozlaşmaya neden olur. Diğer ender demans biçimleri arasında Lewy dsirndği demansı (beyin dokusunda Lewy cisimcikleri denilen küçük, küresel yapıların belirdiği demans), AlD' ile ilgili demans ve Parkinson hastalığı gibi ilerleyim beyin bozukluklanrun sonucu olarak meydana gelen yozlaşma vardır. Olguların küçük bir bölümünde (esas olarak 6S yaşından küçük kişilerde), demans tedavi edilebilir bir nedenden ileri gelir; örneğin bir kafa yaralanması, bir beyin tümör, ansefalit, alkol bağımlılığı, bir vitamin veya hormon eksikliği ya da belirli ilaçların yan etkisi bu nedenlerdendir.

Semptomları

Demansın ana semptomları ilerleyim bellek kaybı, yönelire yitirdi ve zihin bularuldığıdır. Etkilenen kişi yakın zamandaki olayları anımsamayabilir, iyi tanıdığı bir çevrede kolaylıkla yolunu kaybedebilir ve günleri, tarihleri karıştırabilir. Bu semptomlar yavaş gelebilir ve ilk başlarda pek fark edilemeyebilir; ek olarak, kişi konfabul asyon (belleğindeki boşlukları doldurmak için açıklamalar uydurma, masajlama) yoluyla problemleri onabilir. Ani patlamalar ya da utandırma davranışlar demansın ilk açık belirtileri olabilir. H ohlayan kişilik özellikleri abartılı boyutlara ulaşabilir; etkilermiş kişilerin aileleri suçlamalara, mantıksız isteklere, hatta saldırıya maruz kalabilirler. Hastalık ilerledikçe paranoya, depresyon ve sabuklamalar meydana gelebilir. Sinirliliğin ya da kaygının yerini zamanla tüm duygular ve olaylar karşısında kayıtsızlık alabilir. Kişi kendi bakımını ve temizliğini savsaldayabilir, konuşmaları tutarsızlaşır, En sonunda. etkilenen kişiler tamamen bakıcı yardırruna muhtaç hale gelebilirler.

Tedavisi

Tedavi edilebilir bir altta yatan nedenden kayrıaklanan ender demans olgularında o nedenin uygun şekilde tedavisiyle anlamlı düzelme, hatta tam iyileşme sağlanabilir. Bununla birlikte, demans tiplerinin çoğu bu kategoriye girmez ve tedavi, semptomlarla başa çıkmayı temel alır. Böyle olgularda, etkilenen kişi temiz tutulmalı ve iyi beslenmelidir, rahat bir ortamda bulundurulmalıdır ve iyi bakıcı yardımı almalıdır.

Bu önlemler hem hastanın hem de ailesinin sıkıntısını rahatlatmaya yardımcı olabilir. Bazı olgularda. etkilenen kişinin zihinsel bakımdan olabildiğinde aktif kalmaya özendirilmesi yararlı olabilir. Hafiften orta şiddetliye Alzheimer hastalığı bulunan bazı kişilerde. donepezil gibi asetilkolinesteraz inhibitörleri ile yapılan ilaç tedavisi davranışsal semptomları düzel tebilir ve ayrıca, zihinsel işlevdeki bozulrnayı yavaşlatabilir. Bununla birlikte, hangi tedavi uygulanırsa uygulansın, Alzbeimer hastalığı ilerleyicidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp