Crohn Hastalığı

Crohn Hastalığı :

Gastrointestinal sistemin ağızdan anüse herhangi bir kısmını etkileyebilecek olan kronik inflamatuvar hastalık. Crohn hastalığı herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir; fakat etkilenme olasılığı en yüksek hastalar 2D'li yaşların ortasında olanlardır. Kadınlarda erkeklerden daha sıktır.

En sık görülen inflamasyon bölgesi terminal ileumdur (ince barsağın kalın barsakla birleşen ucu). Barsak duvarı sürekli kronik infeksiyona bağlı olarak aşırı derecede kalın hale gelmektedir ve derin, penetre edici ülserler oluşabilmektedir. Hastalık yamalı olma eğilimindedir hastalıklı bölgeler arasında kalan alanları normal olabilir fakat genellikle hafif etkilerimiştir.

Nedenler

Nedeni bilinmemektedir, fakat genetik ve çevresel faktörlerin işe karıştığı düşünülmektedir. Hastalığa, antijene (yabancı protein) karşı anormal immün yamçının neden olduğu düşünülmektedir. Sigara riski artırmaktadır ve ortaya çıkmış olan hastalığı ise daha da kötüleştirmektedir. Crohn hastalığı geliştirme riski akrabasında bu hastalık bulunan kişilerde daha yüksektir.

Semptomlar

Gençlerde, ileum genellikle tutulur. Hastalık karın ağrısı spazmdan, ishal ve kronik hastalık, iştah kaybı, anemi ve kilo kaybına neden olur. İnce barsaklarda yiyeceklerden elde edilen besinlerin emilmesi azalır. Yaşlılarda.hastalığın rektumu etkilenesi ve rektal kanamaya neden olması daha sık görülen bir durumdur. Crohn hastalığı ayrıca kolonu (kalın barsağın en büyük kısmı) da etkileyebilir ve kanlı ishale neden olur. ender olgularda, ağzı, özafagusu, mide ve duodenumu (ince barsağın üst kısmı) etkiler. Komplikasyonlar barsakları etkiler veya bedende başka yerlerde ortaya çıkabilir. bağırsal duvarının kalınlaşması barsağın içini tıkarına oluşabilecek kadar daraltabilir (bkz. barsak, tıkanma).

Etkilenen on kişiden yaklaşık üçünde fistül (anormal pasaj) gelişir. Barsak urveleri arasında iç fistüller gelişebilir. Barsaktan karın derisine veya anüs civarına dış fistüller gelişerek dışkı sızmasına neden olur (bkz. fekal fistül). Apseler (cerahat dolu infeksiyon cepleri) beş kişiden birinde ortaya çıkar. Anüs civarında pek çok apse görülür, fakat bazıları karın içinde ortaya çıkar. Bedenin diğer bölümlerindeki komplikasyonlar arasında gözün çeşitli kısımlarının inflamasyonu, bedenin çeşitli eklemlerini etkileyen ağır artrit, ankilozan spondilit (omur inflamasyonu), deri bozuklukları, karaciğer hastalığı ve safra taşları yer almaktadır.

Tanı

Fizik muayenede barsak duvarlarında kalınıaşma olduğunu gösteren hassas abdominal şişlikler görülür. Sigmoidoskopi (alt veya sigmoid kolon ve rektumun bir görme cihazı ile muayenesi). Tanıyı doğrulayabilir. Baryum veya baryum enerna kullanılarak çekilen radyografiler (bkz. baryumlu radyografi tetkikleri) derin çatlaklar içeren kalınlaşrruş barsak urvelerini gösterecektir. Crohn hastalığı kolonu tuttuğu zaman yalnızca kalın barsak ile sınırlı bir inatlamatuar barsak hastalığı olan ülseratif kolit ile ayırıcı tanısını yapmak güçtür. Ancak, kolonoskopi (kolonun esnek bir görme aleti kullanılarak muayenesi) ve biyopsi (mikroskobik muayene için doku örneği çıkanlması) taruyı doğnılayabilir. BT, MRG (manyetik rezonans görüntüleme) ve ultrason apse gibi komplikasyonları saptamak için kullanılabilir.

Tedavi

Tedavinin amacı hastalığa uzun dönemli remisyon sağlamaktır. Yüksek doz kortikosteroid ilaçlarını veya mesalazini ve ilişkili ilaçları; immün baskılayıcı ilaçları veya infliximab ile monoklonal antikor tedavisini içerebilir. bazı durumlarda bu ilaçların bir kombinasyonu kullanılabilir. infeksiyonla savaşmak için antibiyotik ilaçlar da verilebilir. Ağır olgularda, enteral beslenme (kolayca sindirilebilir besin barsaklardan bir boru aracılığı ile doğrudan verilir) gerekli olabilir. Hastalık remisyona girdiğinde, normal beslenme sağlanabilir ve kortikosteroid dozları azaltılabilir. Mümkünse barsağın hasarlı bölümlerini çıkarmak için cerrahi tedaviden kaçınılmalıdır, çünkü hastalık barsakların diğer kısımlarında da yineleyebilir. Ancak, pek çok kişide perforasyon veya barsak tıkanması gibi sorunları tedavi için belli bir evrede cerrahi gerekmektedir.

Prognoz

Lastalığın lokalize olduğu bazı kimseler uzun süre normal sağlıklı yaşar ve şifa bulmuş görünürler. kromoglikat bkz. sodyum kromoglikat

Crossbite (Çapraz Isırma)

Dişlerde bir tür maloklüzyon (üst ve alt dişler arasında anormal ilişki). Ön alt dişlerin bazısı ya da tamarru üst ön dişierin üstüne geçer. Molar crossbite da olabilir. Bunda üst ve alt arka dişler üst üste binmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp