Bıngıldak

Bıngıldak :

Bebek kafatasının kemikleri arasında bulunan zarla kaplı bir ya da iki boşluktur. Doğumda, kafatası kemikleri henüz tam olarak kaynamamıştır ve bu iki yumuşak bölge kafa derisi üzerinden hissedilebilmektedir. Elınas şeklinde olan arka bıngıldak 18 yaşına kadar kapanır. üçgen şeklindeki arka bıngıldak ise ilk iki ay içerisinde kapanır.

Bıngıldakların gergin olması ve bebek ağladığında kabarılası normaldir. Bununla birlikte diğer zamanlarda meydana gelen inatçı tansiyon özellikle hidrosefali (beyinde su toplanması) gibi anormallikleri işaret eder. Çukur bir bıngıldak, dehidrasyonun belirtisi olabilir. Eğer bir bıngıldak çok genişse veya kapanması uzun zaman alıyorsa, bunun sebebi kafatası kemiklerini etkileyen raşitizm gibi bir beyin anormal itesi veya hastalığı olabilir. Bıngıldakların erken kapanması, kraniyosinostoz olarak adlandırılan biçimsizliğe yol açabilir.

Eğer bu iki bıngıldağın arasında bir diğer bıngıldak oluşumu gözleniyorsa. bu durum Don sendromunun bir özelliğidir. Bazı bebeklerin ön bıngıldağında fazladan kemikler olabilir. ancak bu anormal bir durum değildir. Bu kemikler aralarındaki boşluklar kapandığında kafatasına kaynarlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp