Beyin Tümörü

Beyin Tümörü :

Beynin içindeki ya da üstündeki anormal bir oluşum, Her zaman kanserli olmamasına karşın, beyin tümörlerinin tümü ciddidir, çünkü beynin içinde basınç birikmesine neden olur ve bitişiğindeki beyin tümörleri doğrudan doğruya kafatası içindeki dokulardan kaynaklanan birincil oluşumlar olabilir ya da vücudun başka bir yerindeki kanserli tümörlerden, özellikle de akciğerdeki ya da memelerdeki tümörlerden kan dolaşımı yoluyla yayılmış metastazlar (ikincil oluşumlar) olabilir. Birincil beyin tümörlerinin nedeni bilinmemektedir.

Bunların yaklaşık %60'ı gliomdur (bunlar sıklıkla kanserlidir) ve beyin dokusundan kaynaklarur. Beyni saran meninks zarlarından kaynaklanan menenjiomlar, akustik sinirden kaynaklanan akustik nöronlar ve hipofiz bezi dokusundan kaynaklanan hipofiz tümörleri diğer birincil tümörler arasındadır. Bu tümörlerin çoğu kanserli değildir, ama göreceli olarak büyük boyutlu olmadan nedeniyle yerel doku hasan meydana getirebilir. Bazıbirinci beyin tümörü tipleri esas olarak çocuklan Eticiler. Medulloblastom ve serebellar astroitom denilen iki tip gliom bunlar arasındadır. Birincil beyin tümörleri neredeyse hiçbir zaman merkezi sinir sistemi dışına yayılmaz (metastaz yapmaz).

ikincil oluşumlar (metastazlar) her zaman kanserlidir ve birden fazla organda bulunabilir. Beyin dokusunun ya da tümör yakınındaki sinir yollarının sıkıştırılması kas zayıflığına, görme kaybına ya da başka duyumsal bozukluklara, konuşma güçlüklerine ve sara nöbetlerine neden olabilir. Büyüyen bir tümörün varlığı kafatası içinde basıncı artırarak şiddetli, inatçı baş ağrısına, görme bozukluklarına, kusmaya, baş dönmesine, zihinsel işlevselliğin bozulmasına, anormal davranışa, kişilik değişikliklerine ve nöbetlere neden olabilir. Eğer tümör beyinomurllik sıvısının dolaşurunı engellerse hidrosefali (beyinde sıvı fazlalığı) meydana gelebilir.

Tanı Ve Tedavi

Bir beyin tümörünün bulunduğu yeri saptamak, büyüklüğünü ölçmek ve ne kadar yayıldığım belirlemek için birçok farklı beyin görüntülenesi tekniği kullanılabilir. Bazı olgularda, MRG taraması kılavuzltığuyla cerrahi girişim uygulanarak beyin tümörünün tamamen çıkanlması mümkün olabilir. Böyle olgularda hasta iyileşebilir. Bununla birlikte, birçok tümör erişilemez konumdadır ya da çıkanlamaya130 da kanser riskinin artmasıyla sonuçlar ur. çak kadar fazla yayılmıştır. Bir tümörün tamamen çıkanlaşmadığı olgularda, basına azaltmak için tümör olabildiğince küçültülür. Birincim ve ikincil tümörler için radyoterapi ya da anti kanser ilaçlar da verilebilir. Tümörün boyutunu küçültmek ve beyin dokularında onunla ilişki şişme varsa azaltarak kafatası içi basıncı (KİB) düşürmek için sıklıkla geçici olarak kortikosteroid ilaçlar ve diüretik ilaçlar reçete edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp