Baş Yaralanmaları Ve Çarpması

Baş Yaralanmaları Ve Çarpması : Yüksek bir yerden düşme sonucu, trafik kazalarında, kavgalarda, taş, sopa veya demirle başa gelen darbelerden sonra kafatası, baş, yüz ve boyun çeşitli ölçüde zarar görebilir. Görünürde bir yara olmaması başın zarar görmediğine delil değildir.

Bazen dışarıda hiçbir iz olmadığı halde tehlikeli beyin kanamaları olabilir.Kafasını çarpan kimse bayılmışsa, tekrar ayılsa bile, mutlaka bir sinir hekimi tarafından muayene edilmelidir.Eğer baygınlık devam ediyorsa veya hasta biraz ayılıp tekrar uykuya (komaya) giriyorsa, kesinlikle hastaneye kaldırılması veya uzman bir sinir hekimi tarafından görülmesi şarttır.Kafa çarpmaları ve kafa üstüne düşmeler çocuklarda sık olur. Eğer kafada bir yara izi yoksa ve çocuk normal görünüyorsa bir müddet (birkaç saat) gözaltında bulundurun. Durumunda bir değişiklik olmazsa gidebilir. Baş ağrısı, uyku hali, elerde uyuşma, bulantı, kusma gibi belirtiler olursa hekime başvurulur.

Baştaki yaralar vücudun diğer yerlerindeki yaralar gibi tedavi edilir. Baş derisi çok damarlı olduğundan kesilince çok kanar, üstüne temiz bir pansuman (gazbezi) bastırarak kanamayı durdurabilirsiniz. Baş yaralarında ekseri tetanos serumu vermek gerekir.

Çünkü yara içine pislik girmiş olabilir veya saçlar araya sıkışır. Yaranın muntazam, temiz ve çabuk kapanması için dikiş atmak gerekir.Kafa çarpmaları sonucu kafatası kırıkları, beyin sarsılması, beyin zedelenmesi, beyin kanaması olabilir. Bunları uzman hekimin tedavisi gerekir. Bunun için vakit kaybetmeden hekime başvurun.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp