Barbitüratlar

Barbitüratlar :

Sık Kullanılan İlaçlar

Amobarbital •Butobarbital •Fenobarbital •Sekobarbital •Tiopental Beyin aktivitesini baskılayarak Etki gösteren sedatif (yatıştırıcı) ilaç grubu. Barbitüratlar arasında, anestezi (bkz. anestezi, genel) başlatmak için kullanılan çok kısa etkili tiopental ve epilepsi tedavisinde bazen antikonvülsan ilaç olarak kullanılan uzun etkili fenobarbital vardır. Geçmişte barbitüratlar yaygın şekilde uyku ilacı olarak kullanılıyorlardı. Günümüzde nadiren kullanılırlar ve yerini benzodiazepinler ve diğer barbitürat olmayan ilaçlar almıştır. Barbitüratlar alışkanlık yaptıklarından ve sedatif etkileri nedeniyle kötüye kullanıldıklarından kontrollü ilaçlar sınıfına alınmışlardır.

Etki Şekilleri

Barbitüratların sedatif etkisi, beynin sinir hücreleri arasında uyarıcı kimyasal sinyallerin iletimini bloke eden ve hücrelerin yanıt verme yetisini azaltan ilaç molekülleri ile ortaya çıkar. Barbitüratlar, özellikle de fenobarbital beyin hücrelerinin anormal elektriksel aktiviteye duyarlılığıru da azaltır.

Olası Yan Etkıleri

Barbitüratların olası istenmeyen etkileri arasında aşırı sersemlik, sendeleyerek yürüme ve bazı durumlarda eksitabilite (aşırı tepki verme) yer alır. Yüksek dozda barbitüratlar özellikle beyin üzerindeki depresan etkilerini (solunum merkezinin baskılanması da dahil) tehlikeli derecede artıran alkol ile birlikte alındığında ölümcül olabilirler. Bir veya iki haftadan fazla kullanıldıklarında barbitüratlar hemen bağımlılık oluştururlar ve tedavi kesildiğinde uyku hali ve seğirme gibi yoksunluk etkileri ortaya çıkabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp