Bağdokunun Çeşitli Tipleri

Bağdokunun Çeşitli Tipleri : Mekanik olarak destek işlevi gören ve iskeleti oluşturan kıkırdak ve kemik dokuları da bağ doku yapısındadır. Dentin diş yapısının bir bölümünü oluşturur. Yağ dokunun (bak. adipoz doku) esas görevi ise bir enerji deposu olmasıdır. Kan ve lenf sıvıları da özel birer bağdoku türü olarak kabul edilirler. Yalnızca bağdoku ya da lifsel bağdoku terimi gerçekten birleştirme ya da boşlukları doldurma işlevi olan doku çeşidini belirtmek için kullanılır.

Doku bağlayıcı madde bakımından zenginse, esnek ve kollajen lifleri geniş gözlü bir ağ oluştaracak biçimde dizilmişse gevşek bağdoku adını alır. Bu tip doku daha çok boşlukların içinde ya da mukoza zarları için destek oluşturulan yerlerde bulunur.Yoğun ya da sıkı bağdoku ise bağlayıcı madde bakımından fakirdir. Buna karşılık sık bir ağ oluşturacak biçimde toplanmış olan kollajen lifler bakımından oldukça zengindir. Bu durum dokuya, çekilmelere karşı özel bir direnç kazandırır. Kollajen lifler bakımından zengin dokular lifsel bağdoku adını alır (örneğin, kirişler ve apo- nevrozlar[*] bölgesinde). Bu farklı lifsel bağdokulann değişmez hücreleri, çekirdekleri iğ şeklinde uzamış ve kollajen liflerle sıkı bağlantılar yapan fîbroblastlardır.

Bu hücrelerin yaptığı tropokollajen adındaki protein molekülleri, hücre dışında çeşitli yönlere dağılarak birincil kollajen liflerini oluştururlar. Bu birincil liflerin birleşmesiyle de daha sonra farklı kalınlıktaki lifçikler ve lifler meydana gelir.Esnek doku ve retiküler dokular özel bağdoku türleri arasında sayılabilir. İnsanlarda daha az önemi olan bazı bağdokular da bulunmaktadır. Bunlar embriyonal dönemde önem taşıyan, ama daha sonra gerileyen mukoz doku ve kordonumsu dokudur. Birincisi göbek kordonunda, İkincisi de sırt kordununun yapısında bulunur.Bağsı bağdoku, yaşın ilerlemesiyle bazı önemli değişikliklere uğrar. Kollajen lifler artarken bağlayıcı madde miktarı azalır. Doku daha yoğun hale gelir; daha az su içerir. Böylece maddelerin ve dokular için gerekli olan besinlerin ve çeşitli maddelerin doku içindeki yayılması güçleşir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp