Alopesi

Alopesi :

Vücutta herhangi bir kıl içeren yerde ortaya çıkabilen ama genellikle sadece kafada diklcat çeken saç kaybı ya da saç olmaması.

Tiplari

Klapesinin en sile nedeni olan erkek tipi kellik kalıtunsaldır ve en çok erkekleri etkiler. Normal saç, ille önce şakaklarda ve tepede kaybedilir ve yerini ince tüy gibi bir saç alır; etlcilenen alan giderek genişler. Klapesinin diğer kalıtımsal şekilleri az görülür ve 101köklerinin kaybına ya da kıl şaftırun anormalliklerine bağlı olabilir.

Yaygın alapeside saçlar büyük miktarlar halinde düşer. Bu tür saç kaybı, tüm saçlar eşzamarılı olarak dirılenme evresine girdiğinde ortaya çıkar; ardından üç ay kadar sonra saçlar dökülür. Nederileri arasında ameliyatlar, uzun süreli hastalıklar veya doğum bulunur. Bu tür olgularda saçlar tedavi edilmeden yeniden çılcacaktır. Birçok antikanser i1acı geçici Alopesi yapar. Saçlar genellikle tedavi tamamlandığında yeniden çıkar. Lokalize Alopesi kalıcı bir deri hasan (örn yanıklardan veya radyoterapiden sonra) veya kıl köklerinin saça şekil verme veya nadiren trikotilloma (hasta kişilerin kendi saçlarını yolduğu bir hastalıle) nedeni ile travmaya uğraması sonucunda olabilir. Lokalize saç kaybının en sık rastlanan tipi bir otoirnmün hastalık (immün sisteminin vücudun kendi dokularına saldırması) olan Alopesi areata'dır. Alopesi aratanın hiçbir özel tedavisi yoktur ancak saçlar genellikle birkaç ayda yeniden uzar. Alopesi universalis, kirpikler ve kaşlar dahil olanak üzere kafadaki ve vücuttaapolipoprotein E üretiminden sorumlu üç gen dahilolmak üzere çeşitli genlerle ilişkili bulunmuştur. Bu genler beyinde beta amiloid adı verilen bir proteinin birikimine de yol açmaktadır. Diğer kimyasal anormallikler arasında nörotransmiter asetilkolinin eksikliği de bulunabilir.

Semptomları Ve Bulguları

Alzheimer hastalığının bulgulan kişiden kişiye değişse de üç ana evre bulunur. Birincisinde etkilerımiş olan kişi giderek unutkanlaşır ve bellekle ilgili sorunlar arıksiyete ve depresyona yol açabilir. Bellekteki bozulmanın bir kısmı normal yaşlanmaya bağlıdır ve bu tek başına demans (bunama) kanıtı değildir. İkinci evrede özellikle yakın tarihli olaylarla ilgili bellek kaybı giderek daha ciddi hal alır ve zaman ve yer ile ilgili oryantasyon bozukluğu olabilir. Kişinin konsantrasyonu ve sayısal becerileri azalır ve disfaji (doğru sözcüğü bulma zorluğu) belirgindir. Anksiyete artar, duygu durumu öngörülemez şekilde değişiklikler gösterir ve kişilik değişiklikleri ortaya Çıkar. Eğer kişi gözetim altında tutulmazsa sık alıp başını gider. Sonunda konfüzyon (kafa karışıklığı) derin hal alır. Halüsinasyonlar ve del usyonlar gibi psikoz semptomları olabilir. Anormal refleksler ve fekal veya üriner inkontinans gibi sinir sistemi hastalığı bulguları gelişmeye başlar.

Tanı


Alzheimer hastalığı genellikle semptomlara bakılarak tanı alır ancak, demansın tedavi edilebilir nedenlerini ortadan kaldırmak için kan testleri ve beyin BT tarama veya MRG (çapraz kesitti veya üç boyutlu görüntüler üreten teknikler) dahil olmak üzere çeşitli incelemeler gerekebilir.

Tedavisi

Alzheimer hastalığının hiçbir kesin tedavisi yoktur. Tedavinin en önemli yönü, hastalara uygun bakım ve sosyal yardım ile yakınlarına destek sağlanmasıdır. Trankilizan ilaçlar zor davranışları genellikle düzeltir ve uykuya yardım edebilir. Rivastigmin ve donezepil gibi asetilkolinesteraz inhibitörleri ile tedavi zamanla hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir, Buların ve serserilik gibi yan etkiler ortaya çıkabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp