Ağrı

Ağrı : Dokunma ve ısı gibi duyu türlerinden farklı özgün bir duyu biçimi. Dış ya da iç uyaranlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genellikle refleks korunma tepkileri, yoğun heyecan ve duygusallıkla birlikte görülür. Ağrı organizmanın bir korunma mekanizmasıdır. Öbür uyaranlarla birlikte ağrının koşullu refleksleri geliştirmesi üzerine organizma koruyucu mekanizmasını harekete geçirir. Ağrı alıcılan hemen hemen bütün dokularda bulunan sinir uçlarıdır.

Bunlar mekanik, kimyasal, elektrik, ısı gibi çeşitli uyaranların etkisiyle harekete geçer. Bu uyaranlar belli bir şiddete ulaştığında zarar gören dokularda kinin grubundan peptit yapısında kimyasal maddeler salgılanır. Bu maddeler ağrıya duyarlı sinir uçlannı hareket geçirir ve böylece ortaya çıkan uyarılar merkez sinir sistemine iletilir. Ağrının tanınması ve duyusal öğelerle birleşmesi beyin kabuğunun ön alın bölgesinde gerçekleşir.Ağrı birçok hastalık sürecinde ortaya çıkan bir belirtidir ve özellikleri hastalığın tanısı açısından büyük önem taşır.

Ağrının yeri, başlangıcı (kendiliğinden ya da fiziksel zorlanmaya, hareketlere vb bağlı), niteliği (batıcı, zonklayıcı, sıkıştırıcı, delici, bastırıcı, künt vb), şiddeti ve süresi (sürekli ya da düzensiz, gece ya da gündüz, mevsimsel vb) hastalığın tanısı için çok önemli verilerdir.Ağrı anlamına gelen -alji soneki çeşitli vücut bölgelerini belirten sözcüklere eklendiğinde o bölgeye ya da yapıya özgü ağrıları anlatır. Örneğin nevralji sinir ağrısı, artralji eklem ağrısı, lumbalji de bel ağrısı anlamında kullanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp