Zeytin

ZEYTİN (oleasativa)

Zeytingillerden sıcak ülkelerde yetişen, dalları dikensiz, yaprakları karşılıklı, uzun ömürlü bir ağaç ve bu ağacın taze iken yeşil, sonradan siyahlaşan, yüksek gıda değeri taşıyan yağlı meyvesi. Yeşil zeytinin mizacı soğuk ve kuru olup iyi bir gıdadır. Mideyi kuvvetlendirir, cinsel istek ve arzuyu tahrikeder, ağız kokusunu giderir. Siyah zeytinin mizacı sıcak ve kurudur, safra yapar, mide için iyi değildir. Salamura edilmiş zeytin, ateş ve gece yanığına karşı faydalıdır. Zeytin yaprağı çiğnemekdil ve ağızdaçıkan kabarcıklara karşı iyi gelir.(Bağdadî s. 115)

Zeytin kelimesi Kur'ân-ı Kerim'de altı yerde geçmektedir: Yüce Rabbimiz buyuruyor ki: "İncir'e, zeytin'e, Tûr-i Sina'ya ve şu emin beldeye (Mekke-ye) yemin ederim ki, gerçekten biz insanı en güzel bir şekilde yarattık"(Tin 1-4).

"(Yine sizin için) Tûr-i Sînâ'da yetişen bir ağaç meydana getirdik ki, bu ağaç hem yağ (zeytinyağı) ve hem de yiyenlerin ekmeğine katık edecekleri (zeytin) verir" (Müminûn 20) "Hayır hayır! İnsan henüz Allah'ın emrettiğini yerine getiremedi. İnsan aldığı gıdalara bir baksın! Biz yağmuru gökten bol bol nasıl yağdırdık. Sonra (bitkiler bitsin diye) toprağı nasıl yardık. Kendinize ve hayvanlarınıza bir gıda ve fayda olması için yer yüzünde ekinler, üzüm bağları, yoncalar, zeytinler, hur-malar, iri ve sık ağaçlı bahçeler, meyveler ve çayırlar bitirdik"
(Abese23-32: Ayrıca bak. Enam 99. 141; Nahil II; Nur 35)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp