Zakkum

ZAKKUM (nerium oleander)

Zakkumgillerden sıcak ülkelerde, bilhassa Kudüs ve Hicaz bölgesinde yetişen, nar ağacına benzeyen, kötü kokulu, çiçekleri yasemin çiçeği gibi beyaz ve pempe renkli çiçekler açan, kışın yapraklarını dökmeyen gayet zehirli bir ağaç olup çeşitli türleri vardır. Kökü, dalları, yaprağı, tohumu, hulasa her tarafı zehirlidir."1

Nitekim Peygamber Aleyhis-Selâm, bu ağaçtan bahsederken: "Ey İman Edenler! Allah'tan hakkıyla korkunuz, başka değil ancak müslüman olarak ölünüz! Eğer cehennemdeki zakkum ağacının suyundan bir miktar dünyaya damlamış olsa, dünyadakilerin yiyecek ve içecekleri elbetteki acıyıp yenmez olur. Ya yiyeceği ve içeceği zakkumdan başka bir şey olma-yanların hâli nice olur?" buyurmuştur."2

* Kur'ân-ı Kerim'de ise Zakkum kelimesi üç yerde geçmektedir: "Sonra muhakkak ki siz ey sapıklar, yalancılar! Elbette, cehennemde Zakkum ağacından yiyeceksiniz, karınlarınızı ondan dolduracaksınız. Üstüne de, şiddetli susayacağınızdan dolayı, o kaynar sudan içeceksiniz. İşte bu, hesap günü onlara bir ziyafettir." (vakıa sı-56) "Gerçekten cehennemdeki o Zakkum ağacı, kâfirlerin yiyeceğidir. Mâden tortusu gibi karınlarında kaynar, kaynar suyun kaynadığı gibi..."(Duhan 43-46).

"Bu cennet nimetlerine konmak mı daha hayırlı, yoksa, kokusu kötü ve tadı acı olan cehennemdeki zakkum ağacı mı? Gerçekten biz zakkum ağacını zâlimler için bir imtihan kıldık. (Dünyada kâfirler bunu inkar ettiler. Cehennemin içinde ağaç olur mu? dediler. Halbuki) O, cehennemin dibinde bitip yetişen bir ağaçtır. Tomurcukları sanki şeytanların başları gibidir. Muhakkak o kâfirler bundan yiyecekler ve karınlarını bundan dolduracaklardır" (Saffat 62-66)

Özellikleri:
Zakkum'unyaş ve kurutulmuş yaprakları ve tohumundan elde edilen yağ hekimlikte kullanılmıştır. Zehirin hafifletmek için yaprakları güneşte kurutulur, iyice yıkanır, bal, şeker ve zeytinyağı gibi maddelerle karıştırılarak belli bir miktarda kullanılır. Zakkum-yağı zakkum tohumlarının mekanik usullerle sıkıştırılmasına çıkarılır.

* Zakkum tohumundan elde edilen yağ siyatik, nikris ve mafsal ağrılarına karş faydalıdır. Vücutta meydana gelen titreme, uyuşukluk, felç başlangıcı ve kazıklı humma gibi hastalıklar için daha faydalıdır. Şişlikleri (urları) dağıtıp çözer baş ağrısı ve yarımbaş ağrısına iyi gelir İdrarı söktürür. Zakkum'un ilaç kuvveti yirmi yıl kadar bozulmadan durabilir. Zakkumyağı, içilerek veya cilde sürülerek kullanılır. Zakkum yaprağı, yaş olarak yara üzerine sarıldığı zaman et kaynamasını çabuklaştırır.

* Zakkumyağı, ciltteki çillikleri parlatıp iyileştirir. Vücuttaki müzmin ağrıları çözer. Zakkumun asıl maddesini kullanmaktan yağını kullanmak daha faydalıdır. Soğuktan meydana gelen ağrı sızılar ve hastalıklar için gayet faydalıdır. Zakkumyağı, karın üzerine sürüldüğü zaman kulunç ağrısını teskin eder.

* Zakkumyağı, dalak ve karaciğer gözeneklerindeki tıkanıklığı açar. Mizacı hararetli olan kimselerde baş ağrısı meydana getirir. Zakkumyağı, cildi siyahlaştırır, fakat bu etkisi süt kullanılarak giderilir. Zakkumyağı, balgamlı hastalıklar için gayet faydalı olup normal olarak balgamı çözer. Veya ilaç aldıktan sonra hamama gitmelidir.

Zakkumyağı, soğuktan meydana gelen mafsal, sinir, lif ve bel ağrıları için gayet faydalıdır. İlacın faydalı olabilmesi için üç veya beş gün devam etmek lâzımdır. Böylece tatbik edildiği zaman, çoğukez bu hastalıklardan kötürüm halde olanları bile ayağa kaldırıp iyileştirir."3

Kaynaklar:
[1]- Bağdadi s 113; Nihâye 2/306: Hattabî 1/486-87: Tezkire I/IS7. 179 [2]-Müsned 11338: ayrıca bak. Müsned 1/374; Nihâye 2/306; Hattâbî 1/486-87 [3]- Tezkire II 157. 179; İbnü'l-Baytar 1/114. 166. Kâmûsü'l-Etıbbâ s. 99-
100.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp