Ülker Yıldızı

ÜLKER YILDIZI (süreyyâ, pliades)

11-20 Mayıs tarihleri arasında bir sabah doğar. 11-20 Aralık tarihleri arasında yine bir sabah batar." Güneşe yakın olduğu için yedi ay müddetle görünmez. Güneşten uzaklaşınca bir sabah vaktinde görünmeye başlar ve bu görünmesi beş ay kadar devam eder. Ülker yıldızının doğmasıyla havalar ısınır, meyveler olgunlaşır ve birçok hastalıklar iyileşir."

Ülker Yıldızının Bitkiler, Hayvanlar ve İnsanlar Üzerinde Etkisi:

Ebû Hüreyre (r.a.)'den rivayet olunan bir hadis-i şerifte Peygamber Aleyhis-Selâm: "Ülker yıldızı bir sabah vakti doğduğu zaman, o günden itibaren insanlarda (bitkilerde ve hayvanlarda) görülen hastalıklar, afetler ya tamamen kalkar veya hafifler" buyurmuştur."3

* Osman b. Abdullah (r.a.) demiştir ki: "İbni Ömer'e meyvelerin ne zaman olgunlaşıp satılabilir hale geleceğini sordum, O da: "Peygamber Aleyhis-Selâm, iyice olgunlaşmadıkça, meyvelerin satılmasını yasakladı" dedi. Ben tekrar: "Ne zaman olgunlaşır?" diye sordum. "Ülker Yıldızı doğduğu zaman" dedi."4

* Sahabeden Zeyd İbni Sabit Hz.'leri de; Ülker Yıldızı doğmadıkça bahçesindeki meyveleri satmazdı. Zira Ülker Yıldızı'nın doğmasıyla meyveler olgunlaşır; sarı kırmızıdan (yani olgunlaşmış veya olgunlaşmamış olan) belli olurdu."5

Nitekim Peygamber Aleyhis-Selâm da:
"Ülker Yıldızı doğmadıkça ve iyice olgunlaştığı bilinmedikçe, meyveleri satmayınız!" buyurmuştur."6

* Bu hadis-i şeriflerden anlaşıldığına göre, Ülker Yıldızı doğduğu zaman, havalar ısınmaya başlamakta, meyveler olgunlaşmakta ve hasta kimseler iyileşmeye yüz tutmaktadır. Bilhassa soğuktan meydana gelen hastalıklar tamamen yok olmaktadır. Vücutta bir canlanma ve tazelenme görülmektedir. Tıpkı kış uykusuna yatmış uyuşuk hayvanların, ölü toprakların ve ölü ağaçların canlandığı gibi.

Bitkiler ve meyveler üzerinde de etkili olduğundan, Ülker Yıldızı doğ-madıkça meyvelerin toplanmaması ve satılmaması tavsiye edilmiştir.

Ülker Yıldızı Hakkında Bazı Görüşler: Ülker Yıldızı kümesinin tamamı 11 tanedir. Bunlardan ancak 6 tanesi gözle görülebilir. Nitekim Peygamber Aleyhis-Selâm hepsini de görür ve sayardı.
(Kamus 4/492; Hafâcî 1/470)

* İbni Kuteybe de şöyle der:"Ülker Yıldızının doğuşu ve batışı, muhakkak ki, insanlarda ve hayvanlarda bazı hastalıklar meydana getirir. Ancak batışı doğuşundan daha zararlıdır"(i. Kayyım s. III)

Abbasî Devri ünlü şâirlerinden Ibni Künâse Ebû Yahya Muhammed; bazı tabiplerin şöyle dediklerini hikâye etmiştir: "Sizler bana, Ülker Yıldızı'nın batışı ile doğuşu arasında geçen zamanda sağlıklı yaşayacağınıza söz veriniz; ben de sizlere senenin tamamında sağlıklı olacağınıza söz vereyim"
(E. Nuaym vr. 28b. i.Sünnî vr. 13a)

Tabip Temîmî de şöyle demiştir: "Sene içinde insan sağlığının bozulabileceği ve vücudun büyük ihtimal hastalığa yakalanabileceği iki zaman vardır. Birincisi bir şafak vaktinde Ülker Yıldızının batıdan batması zamanı; ikincisi ise; Güneş ışınları yeryüzü ne yayılmazdan önce, Ülker Yıldızının doğudan doğması zamanı. Bu zaman ilkbahar mevsiminin bittiği zamandır. Şu kadar var ki Ülker Yıldızının doğarken sağlığa vereceği zarar, batarken vereceği zarardan daha azdır"
(i. Kayyım s. III)

* Acremetül-Esedî de: "Ülker Yıldızının doğuş ve batışında bazı hastalıklar görülür. İnsanlarda nezle, karın ağrısı ve daha bazı hastalıklar başgösterir.

Ülker'in batması, onun doğmasından daha fazla hastalık iras edicidir" demiştir. E Nuaymvr.28b;İ.Sünnî vr. 13a

Çünkü bu günlerde havalar soğumaktadır. Zira Aralık, Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayları, senenin en soğuk aylarıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp