Rahim

RAHİM (döl yatağı, uterus)

Ana rahmindeki cenin'in eğleştiği sağlam bir yer, rahat bir döşek, emniyetli bir mekandır. Kadının tam orta yerinde yaratılmış olup, arkadan omurga ve kalça kemikleriyle korunmuştur. Yüce Allah, çocuğun burada neşvü nema bulması, büyüyüp gelişmesi için husûsî olarak yaratmıştır. Nitekim Kur'ân'da: "(Ey İnsanlar!) Biz sizi hakir bir su'dan yaratmadık mı? Evet o suyu belli bir zamana kadar sağlam bir yere (ana-rahmine) yerleştirmedik mi?" (Münetat 20-22)

* "Andolsun ki biz insanı; çamurdan süzülüp çıkarılmış bir öz'den yarattık. Sonra onu sağlam ve emniyetli bir yerde (rahim'de) nutfe haline getirdik..." buyrulmuştur. (Müminim 12-13)

* İbni Kayyim el-Cevzî de bu konuda şöyle demektedir: "Rahmin iç kısmı sert ve gözenekli sünger gibi olup, büyüyüp küçülmeye elverişlidir. Meni'yi kabul etmeye müsait olarak yaratılmıştır, tıpkı susuz toprağın suya olan istek ve arzusu gibi."1

Bu açıklamaya göre, rahmin iç kısmı gözenekli sünger kıvamında; meniyi emme, büyüme ve küçülme kabiliyyetine sahibdir. Ceninin devrelerine göre büyümekte, genişlemekte; doğumdan sonra ise yine eski hâlini almaktadır.

Yüce Rabbimiz Kur'ân-ı Kerim'de Rahimle ilgili olarak: "Rahimlerde sizi dilediği gibi şekillendiren O'dur. Ondan başka ilah yoktur. O, mutlak güç ve hikmet sahibidir" (Al-i imrdn 6)

"... Sonra kudretimizi açıkça gösterelim diye, dilediğimizi belli bir süreye kadar rahimlerde bekletiriz; sonra sizi bir bebek olarak dışarı
çıkarırız..." (Hac 5)

"Allah her dişinin neye gebe kalacağını, rahimlerin düşürdüğünü ve düşürmeyip müddeti tamamladığını bilir. Onun katında her şey bir ölçü iledir." (Râd 8)

"Kıyamet vakti hakkındaki bilgi, ancak Allah katındadır. Yağmuru o yağdırır, rahimlerde olanı o bilir..."
(Lokman 34)

* "Boşanmış kadınlar bizzat kendileri üç aybaşı hâli görünceye kadar iddet beklerler. Eğer onlar, Allah'a ve âhiret gününe gerçekten inanıyorlarsa, rahimlerinde Allah'ın yarattığını gizlemeleri kendilerine helal Olmaz..." (Sokara 228)

* Yüce Allah rahmi iki bölüm olarak (Tubauterina) yaratmıştır, bunlardan biri sağda, diğeri ise soldadır."2

Kaynaklar:
[1]- Halku'l-insan s. 72-73. 92; Ibni CevzTnin 'et-Tibyân fi Aksâmi'l-Kur'ân" isimli eserinden naklen. [2]- Bağdadî s. 254; Zehebî s. 305-306.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp