Rahim Tıkanması

RAHİM TIKANMASI (uterus asphyxia)

Aşağıda açıklanacak olan sebeplerle rahimde bir rahatsızlık meydanagelmesi nedeniyle hastanın bayılması, boğuluyor ve nefes alamıyor gibi olması ve kendinden geçmesi hali olup asabi bir hastalıktır. Baygınlık ve Sar'a hastalığına benzeyen bu rahatsızlığın uzun veya kısa süreli devreleri vardır.

Sebepleri:
Kadın uzun süre adet görmez olur, adet kanı rahimde bekleyip çoğalırsa, vücudun tabiî hararetini söndürür ve zehirleyici bir maddeye dönüşür, bu durumda rahimde kasılma ve gerilip büzülmeler meydana gelir. Bu durum kalp ve beyne de tesir eder.

* Ya da erkeğin menisi çok olur ve meni keseciklerinde uzun müddet bekler, cinsel ilişki zamanında çok miktarda rahme dökülürse, yukarıdaki durumu meydana getirir.

Belirtileri:
Baygınlık nöbeti yaklaştığı zaman zihin karışır, tembellik başlar, bacaklarda halsizlik, yüzde sararma, gözlerde yaşarma meydana gelir. Çoğu kez ise apış aralarından yükselen bir ağrının beyne kadar ulaştığını hisseder, bu sırada baygınlık gelir, hisler yok olur ve ses kesilir.

Sar'a İle Rahim Tıkanması Arasındaki Fark: Rahim tıkanmasında şuurtamamen yokolmaz. Ayıldığı zaman eskisinden daha çok konuşur. Sar'ada olduğu gibi ağzına köpük de yığılmaz.

Tedavi:
Baygınlık halinde iken, bayılanlara tatbik edilen ilaçlar uygulanır. Ancak güzel kokular yerine, kötü kokular koklatılır. Rahim ağzına misk ve anber gibi güzel kokular sürülür ve iyice ovuşturulur.

* Ayaklarına ve bacaklarına kuvvetli masajlar yapılır, apış arasından kan alınır. Ayılmasını temin için kulağına çağrılır ve saçından çekilir.
Baygınlık geçtikten sonra ise, iç organları temizleyici şuruplar içirilir. Müshil ilaçlar kullanması, hafif gıdalar alması, eğer bekar ise evlenmesi tavsiye edilir. Adet kanamasını söktürücü ilaçlar kullanilir. (İbnü'n-Nefis s. 416-418)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp