Limon

Limon : Turunçgillerden kışın yapraklarını dökmeyen, beyaz çiçekli bir ağaç ve bu ağacın san renkli, kabuğu kokulu, ekşi sulu meyvesi. Limon suyu soğutucu ve kurutucu; etli kısmı soğutucu ve nemlendirici; tohumu, kabuğu ve yaprağı ise, ısıtıcı ve kurutucu özelliklere sahiptir.

Özellikleri:


Limon suyu şekerle birlikte içilirse, sağlığı korur, balgam yaptırmaz. Safrayı söktürür, cinsel istek ve arzuyu tahrik eder. Limon şurubu kusmayı ve mide bulantısını önler. Limonun faydası sayılamayacak kadar çoktur. (Bağdadî s.158)

* Limon hazmı kolaylaştırıcı ve ağrı sızıyı dağıtıcı özelliklere sahibdir. Limon dört kısımdan meydana gelmektedir. Kabuk, etli kısım, ekşi su ve çekirdek kısmı. Her kısmın kendisine mahsus mizacı ve özellikleri vardır.

Kabuğunun Özellikleri:

Limon kabuğu elbise içine konulduğu zaman güvelenmesine engel olur. Kabuğunun kokusu bozuk havayı temizler ve vebaya karşı iyi gelir. Ağızda tutulduğu zaman ağız kokusunu güzelleştirip şişkinliği giderir. Limon kabuğu tozu, baharatlar gibi yemeğe atıldığı zaman hazmı kolaylaştırır. Kabuğunun özsuyu içildiği zaman yılan ve akrep sokmalarına karşı faydalıdır. Kabuğunun yılan ve akrebin soktuğu yere bağlanması da faydalıdır. Kabuğunun kavkısını, alaca hastalığına karşı cilde sürülerek kullanılması iyi bir ilaçtır. PORTAKAL ve TURUNÇ mad.de bak.

Ekşi Suyunun Özellikleri:

Limon suyu safrayı engeller ve kişinin gücünü düşürür. Sıcaktan meydanagelen kalp çarpıntısını teskin eder. Limon suyunun içilmesi veya göze sürme gibi çekilmesi sarılık hastalığına karşı faydalıdır.

* Limon suyu, safralı kusmaları keser, yemeğe karşı olan iştahı daartırır. Tabiatı kurulaştırır. Safradan meydana gelen ishale karşı da faydalıdır.

* Limon suyunun cilde sürülmesi, yüz-deki çilliklere karşı faydalıdır, dermeğiyi de giderir. Limon suyu elbise üzerine dökülen mürekkep lekesini de çıkarır. Limon suyunun parlatıcı, temizleyici, kesici, soğutucu ve söndürücü özellikleri vardır.

* Limon suyu, karaciğerdeki harareti söndürür, mideyi kuvvetlendirir, safranın keskinliğine engel olur. Safradan meydana gelen geçici üzüntüyü giderir, susuzluğu da teskin eder.

Etli Kısmının Özellikleri:

Mide hararetine karşı çokiyi gelir. Safraya karşı faydalıdır. Sıcak buhar-laşmayı keser. Etli kısmın yenilmesi, basur hastalığına karşı faydalıdır.

Çekirdeğinin Özellikleri:

Limon çekirdeği dövülüp toz haline getirildikten sonra akrebin soktuğu yer üzerine konulduğu zaman, zehire karşı faydalıdır. Tozundan iki miskal (9.6gram) kadar soğuk su ile karıştırılıp içilirse, akrep sokmasına karşı faydalıdır.

* Tozunun çözücü ve kurutucu bir özelliği vardır. Çekirdeğinin tozu, bütün zehirlere ve zehirlenmelere ve bütün haşerat sokmalarına karşı faydalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp