Karanfil

KARANFİL (caryophyllus aromaticus)

Hindistan'ın güneyinde ve Çin'e mücavir olan yerlerde yetişen bir ağacın meyvesidir. Erkeği ve dişisi olur. Erkeğinin beyaz çiçekleri olur, meyvesi olmaz. Dişisinin hem meyvesi olur, hem de çiçeği erkeğinkinden daha güzeldir. Her iki cinsi de güzel olup, iç organlara tesir edici niteliktedir. Meyvesi ve meyveye bitişik sapları toplanıp kurutulduktan sonra baharat olarak kullanılır. Sade olarak kullanıldığı gibi, kaynatılarak elde edilen ilaçların ve merhemlerin içine katılarakta kullanılır. Hekimlikte ve güzel kokusundan dolayı esans yapımında da kullanılmıştır."1

* Bir zat şöyle demiştir: "Hz. Ali'nin yanına varmıştım. O'nun önünde biryığın Karanfil vardı"."2

Özellikleri :
Güzel kokulu olup, hafif acı ve kekremsidir. Sindirimi kolaylaştırır, diş etlerini kuvvetlendirir, ağız kokusunu güzelleştirir, diş ağrılarını teskin eder, nefse hoş gelir ve ferahlatır.

* Karanfilin ısıtıcı ve temizleyici özellikleri vardır. Bu sebeple rahmi ısıtırve doğumu kolaylaştırır, soğuk özellikli dimağı ısıtır ve kuvvetlendirir. Birbiri ardınca gelen nezleye karşı da faydalıdır. Kokusunun güzelliği sebebiyle kalbe kuvvet verir.
Mide, karaciğer ve diğer iç organlardaki tıkanıklıkları temizler. Mide ve bağırsaklardaki besin artıklarının meydana getirdiği gazı çıkarır. Soğuk rutubetlerin dökülmesinden dolayı bağırsaklarda meydana gelen kayganlaşmaya karşı da faydalıdır.

* Karanfil tozu süt ile karıştırılıp içilirse, cinsel istek ve arzuyu tahrik eder. Sade olarak kullanılması da yine aynı etkiyi gösterir. Kusmaya karşı faydalı olduğu gibi, üşütmeden dolayı idrarını tutamayanlar için dahi faydalıdır.

* Karanfil göz ilaçlarının içine katılır, gözün görme duyusunu kuvvetlendirir. Göze inen perdeye karşı dafaydalıdır. Yenilerek veya göze sürme çekilerekte kullanılır ve aynı etkiyi gösterir. Özetle diyebiliriz ki karanfil; kalp, mide, karaciğer, göz ve dimağ gibi önemli organların ilaçlarındandır. Eğer çok alınırsa baş ağrısı yapar. (el-Mutemed s. 380: Kanun 1/416)

Kalbi ve dimağı kuvvetlendirir. Kalp çarpıntısına, göz zaafiyetine ve gözdeki perdeye karşı faydalıdır. Ağız kokusu¬nu giderir. Yemeği hazmettirir."3

Kaynaklar:
[1]- Kamus 4/45 [2]- Nihaye 4/152- [3]- Kamus 4/45

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp