Fındık

FINDIK (corylus avellana)

Kayıngillerden bir ağaçcık olup, özellikleri itibariyle ceviz'e yakın yağlı bir maddedir. Ceviz gibi sert bir kabuk içinde bulunmaktadır.

En iyisi taze, olgun, beyaz ve güzel kokulu olanıdır, bayatlamış olanı ise iyi değildir.Ağacı, meyvesi ve kabuğunun tadında hafif bir acılık vardır. Meyvesi yaprakları, kabuğu ve yağı tedavi de kullanılmıştır.

Fındık yaprakları kurutularak saklanır ve baharat olarak kullanılır. Yağlı tohumlarının mekanik usullerle sıkıştırılmasıyla da fındık yağı elde edilir.

Aşağıda sıraladığımız tıbbî özellikler bütün organlarında mevcuttur, ancak bunlardan bazısı, bazısından daha tesirli olabilmektedir. Meselâ meyvesi ve yağı, yaprak ve kabuğundan daha etkilidir.

Özellikleri:

Fındık yemeklerden sonra incir veya sedef bitkisi ile macun yapılarak alınırsa, yılan-akrep sokmasına karşı faydalı olduğu gibi başka tür zehirlenmelere karşı da faydalıdır, fakat mide için iyi değildir, safrayı artırır, kusmayı tahrik eder, başağrısı yapar, fakat bağırsaklar için faydalıdır, fındık yenilmesi dimağı kuvvetlendirir.

* Eğer bal veya karabiber ile macun yapılarak alınırsa, cinsel istek ve arzuyu tahrik eder. Eğer bal veya şekerle birlikte yenilirse, öksürüğü ve nezleyi giderir, göğüs ve akciğer hastalıklarından meydana gelen kan türkü rmeye karşı da gayet iyi gelir.
Eğer fındık, dışkabuğu ile birlikte yakılır ve külü saç dökülmesine karşı zeytinyağı ile macun yapılıp sürülür ve ovuşturulursa faydalıdır. Yine kabuğu ile birlikte yakılıp zeytinyağı ile macun yapıldıktan sonra göze sürme gibi çekilmesi gözün görme duyusunu kuvvetlendirir.

* Fındığın hazmı zor olup gaz yapar, bilhassa içkabuğu ile birlikte yenildiği zaman bağırsaklarda guruldama ve kulunç meydana getirir, eğer iç kabuğu soyulursa bağırsaklardan geçmesi ve hazmı kolaylaşmış olur. Fındık unutkanlığı azaltır ve hatırlama gücünün zayıflamasına karşı da faydalıdır. Fındık yağlı olduğundan ishal yapar. Eğer iyice kurutulmuş olursa ishal etme özelliği zayıflar. Fındık, kavrularak yenilen gıdaların en ağır olanı, gıda bakımından ise en az olanıdır. Fındık eğer bal şerbeti ile alınırsa, yan etkisini giderir.

* Eğer fındık kavrulmuş olarak yenilirse, kalp çarpıntısına, soğuktan meydana gelen kalp hastalığına, zehirlenmelere, böbrek zayıflığına ve idrar yollarında meydana gelen yanmalara karşı faydalıdır, idrarı, adet kanamasını ve sütü çoğaltır.

* Fındıkyağı; felç, yüzfelçi ve sar'a hastalıklarına karşı gayet iyi gelmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp