Ayva

Ayva :

Sağlık için faydalı meyvelerden birisidir. En iyisi, hacim yönünden büyük, olgunlaşmış ve iyice kızarmış olanıdır. Avya kabızlık yapar, mide için faydalıdır. Ayva yemek, hastalığın nüksetmesini önler, yemeklerden sonra ayva yemek, karnı yumuşatır, çok yenirse kulunç ağrısı yapar. Ayva suyu, öksürük ve boğaz sertliği için faydalıdır. Ayva'dan sâde, hoş şuruplar yapıldığı gibi, limonlusu da yapılır. Ham ayva'dan da bir çeşit şurup yapılır. Ayva tatlısı hem müshil hem de kabızlık yapar. Ayva yağı terlemeyi durdurur, mideyi takviye eder, kalbi kuvvetlendirir, gönüle ferahlık verir, anber karıştırılmış ayvayağı daha da keskindir.


* İbni Abbas (r.a.) demiştir ki: Câbir b. Abdullah, Tâiften getirdiği ayva ile Peygamber Aleyhis-Selâm'ın yanına gelmişti. Ayva'dan bir miktar da Rasûlullâh'a vermişti. Bunun üzerine Peygamber Aleyhis-Selâm: "Ayva, göğüsteki sıkıntıyı, ağırlığı giderir, gönlü (kalbi) ferahlatıp kuvvetlendirir" buyurdu 2

* Talha b. Ubeydullah ise şöyle demiştir: "Ben birgün Peygamber Aleyhis-Selâm'ın yanına varmıştım. Elinde ise ayva vardı, ayvayı bana doğru attı ve: "Ey Talha! Bunu al ye! Zira ayva, gönlü genişletip ferahlatır" buyurdu3

* Sahâbe'den Avf İbni Mâlik (r.a.) de: "Ayva yeyiniz! Ziraayvagönlü rahatlatır, kalbi kuvvetlendirir, çocuğu da güzelleştirir" demiştir 4

* Yine bir hadîs-i şerifte: "Sizden biriniz kalbi üzerinde bir ağırlık hissettiği zaman ayva yesin!" buyrulmuştur5

Diğer Bazı Özellikleri:

Ayva soğutucu ve kurutucu özelliklere sahibdir, bu durum tadının değişikliği ile değişi klikarzeder. Ayva cinslerinin hepsi de kuru gıdaları midede tutucu olup mideye iyi gelir. Tatlı olanının kuruluğu ve soğukluğu daha azdır ve normale daha yakındır. Ekşi olanı daha kuru, daha soğuk ve daha fazla kabızlık yapar.
* Ayva çeşitlerinin hepsi de susuzluğu ve kusmayı teskin eder, idrarı çoğaltır, kabızlık yapar, bağırsaklardaki yaralara, kan tükürmeye ve ishale karşı faydalıdır. Kusmaya karşı da iyi gelir.
* Yemeklerden sonra yenildiği zaman, vücut ısısının düşmesini engeller. Dallarının ve yapraklarının yıkanmış kavı aynen tutya etkisi gösterir.
* Ayva yemekten önce yenilirse, kabızlık yapar, yemekten sonra ise tabiatı yumuşatır, posaların mideden inmesini
hızlandırır. Çok yemek ise sinirlere zararlıdır. Kulunç meydana getirir, midede meydana gelen safrayı söndürür. Eğer kızartılarak yenilirse, sertliği daha az ve daha hafif olur.
* Eğer ortası oyulur, çekirdeği çıkarılır, içine bal konulur, etrafı hamurla sıvanır ve sıcak küle gömülürse, faydası daha çok olur. En iyisi kızartılarak veya pişirilerek bal ile yenilenidir. Ayvanın çekirdeği boğaz sertliğine, nefes borusuna ve birçok hastalıklara karşı faydalıdır.
* Ayvayağı terlemeyi önler, mideyi kuvvetlendirir. Ayva reçeli mideyi, karaciğeri ve kalbi kuvvetlendirir, gönlü hoş eder. Açkarına yemek daha faydalıdır6
* Hamileliğin üçüncü ayından itibaren devamlı olarak ayva yenirse, çocuğun güzelliğine etkili olur. Ayvanın kokusu, dimağı ve kalbi takviye eder. Ayva, ruha kuvvet verir, çiçeği de böyledir. Eğer bal ile karıştırılarak yenirse, idrarı daha fazla söktürür. Emzikli kadınlarıngöğüslerinde meydana gelen ağrıyı teskin eder7

Ayva ve Elmayağı:

Ayvayağı ile Elmayağı birbiriyle eşdeğerdedir. Ayvayağı: 3/4 oranında ayvanın özsuyu ile 1/4 nisbetinde susamyağı bir cam veya çanak kap içinde kırkgün güneşte bekletilerek, yahutta ateşte kaynatılarak elde edilmektedir. Olgunlaşmış ayvanın çekirdeklerinden de mekanik usullerle ayva yağı çıkartılır. Çekirdeğinden çıkarılan yağı da, aşağıda sıraladığımız etkilere ve özelliklere sahibdir.
* Ayvayağının kabızlık yapıcı ve terlemyi durdurucu özellikleri vardır. Soğuktan meydana gelen çatlaklara, yaralara, uyuz yaralarına, saçlardaki kepeklere, ağız yaralarına, kaşıntıya ve ekzama için cilde sürülmesi gayet faydalıdır. *Ayvayağı ile kamışın ucundan lavman yapılacak olursa, idrar yollarındaki yanmayı önler. Böbrek ve mesane iltihabı için dahi faydalıdır. Ayvayağı, göğüs hastalıklarından dolayı kan tükürmeye, sıcak özellikli başağrısına, nezleye, karaciğerşişliklerine, sıcaktan meydana gelen müzmin ishale ve basur iltihabına gayet iyi gelmektedir.
* Ayvayağı ile makattan lavman yapılacak olursa, bağırsak yaralarına; vagina'dan lavman yapıldığında ise rahim yaraları için gayet faydalıdır. Ayvayağı, ağızyoluyla alınarak veya merhem gibi cildesürülerek yahutta lavman yoluyla kullanılır.8

Kaynaklar:
[I]- Bağdadî s 117. [2]- M Zevâid 5/45. C. Sağır 2/80; F. Kadîr 5/46: K Ummal 10/28258: ayrıca bak. E. Nuaym vr. 133b; i. Kayyım s. 369. [3]-1. Mâce. etime H. 3369; Hâkim m. sahabe 3/370, 411; Nihâye 1/300-301: ayrıca bak. Harbî 2/725; Taberânî 1/72-73; K Ummal 10128262-64. [4]- F. Kadîr 5/46-47; K. Ummal 10/28260. [S]- Herevî 1/471: Nihâye 3/116; Faik 2/357. [6]- i. Kayyım s. 369-70, I. Sünnî vr. 30b. 65b; E. Nuaym vr. 133b-134a; F. Kadir 5/46. [7]- el-Mûtemed s. 226-27 [8]- el-Mutemed s. 164-165; Müfredâtü'l-Edviyye 1/105.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp