Akgünlük

AKGÜNLÜK (lübân, olibanum)

Akgünlük, tütsü olarak yakılan bir ağacın zamkı, sakızıdır ve genellikle Yemende yetişen bir ağaçtan elde edilir. Akgünlüğün faydası çok, zararı ise yok denecek kadar azdır. Akgünlük ısıtıcı ve kurutucu özelliklere sahibdir.

Özellikleri: Akgünlük, mide ağrısına karşı faydalıdır, ağrı ve sızıyı dağıtır, çürüyen yaralara et bitirir, balgamı kurutur. Kekikle karıştırılıp çiğnenirse, dil tutulmasına karşı faydalıdır.

* Tütsüsü vebaya karşı faydalıdır, havayı güzelleştirir, bellek gücünü artırır. Karaüzüm ve fıstık ile karıştırılıp yenirse zekayı açar. Gül reçeline karıştırılarak yenirse, idrarın çoğalmasını sağlar.

* Hz. Ali, unutkanlığından şikâyet eden bir kimseye: "Günlük çiğne! O, kalbe kuvvet verir ve unutkanlığı giderir" demiştir.

* Bir kimse yine unutkanlığından dolayı Enes İbni Mâlik'e şikayet etmiş o da: "Sana akgünlüğü tavsiye ederim. Akşamdan ıslat, sabah olunca aç karına iç! Çünkü o, unutkanlığa karşı gayet faydalıdır" demiştir.

* İbni Abbas (r.a.) de: "Bir miskal (5 gram) şeker, bir miskal akgünlük ile dövülerek karıştırılıp bir haftaaç karına alınırsa, idrarı söktürür, unutkanlığa karşı da iyi gelir" demiştir 1

* Akgünlük mide ağrısına ve ishale karşı iyi gelir. Sindirime yardımcı olur, ağrı ve sızıyı dağıtır. Göz yaralarını temizler.

* Yaralarda et bitirir. Zayıf mideyi kuvvetlendirir ve onu ısıtır. Balgamı kurutur , göğüsteki rutubetleri emer. Göz kararmasını giderir. Habis yaraların yayılmasını önler.

* Yalnız başına veya kekik ile çiğnendiği zaman balgamı çeker. Yatağını ıslatanlar için faydalıdır. Dil tutulmasına karşı faydalıdır. Zekayı artırır ve geliştirir.

* Eğer akgü nlü k ile tütsü yapılacak olu rsa, veba hastalığına karşı faydalıdır, havanın kokusunu da güzelleştirir2

* Peygamber Aleyhis-Selâm da: "Evlerinizi akgünlük ve kekik ile tütsülendiriniz!" buyurmuştur3

Kaynaklar:
f I]- Bağdadî s 149; I. Kayyim s. 430; E. Nuaym vr. 112la. [2]-I. Kayyim s. 430-31; bağdadi s. 149 [3]- E. Nuaym vr. 109 la.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp