turunç meyvesinin faydaları

Turunç

Turunç(Citrus aurantium), turunçgiller olarak ta bilinen portakal, limon, greyfurtun anasıdır, yani delicesi, Turunca aşı yaparak limon vs. elde edilebilir. Turunç ekşisi ve turunç marmelatı da yapılıp değerlendirilir.

İçindekiler

Meyve kabuğunda %1 dlimonen
Estem
Fenolen
Aldehiden
Glikosidler
Aurantimarin
Asid
Tanen
Hesperain

Yan Etkisi

Normal Şartlarda herhangi bir yan etkisi yoktur.

Şifası

Hararet söndürücü: Turunç yenirse, midenin ve karaciğerin hararetini söndürür.

Safra söktürücü: Turunç, yenmeye devam edilirse safra söktürür. Safradan kaynaklanan kusmayı önler.

İshal önleyici: Turunç yenmeye devam edilirse, safradan kaynaklı ishali önler.

Baş ağrısı: Turunç yenmeye devam edilirse, safradan kaynaklanan baş ağrısını önler.

Kan temizleyici: Turunç yemeye devam etmek, kanı temizler.

Şeker: Turunç yenmeye devam edilirse şekeri düşürür.

Tansiyon: Turunç yenmeye devam edilirse tansiyonu düşürür.

Böceklenmeyi önleyici: Turunç. arpa ve buğday arasına konursa köylülerin korkulu rüyası böceklenmeyi önler.

Zehirlenme: Turunç, akrep ve yılan sokana yedirilirse ya da suyu içirilirse panzehir etkisi yapar.

Kalp çarpması: Turunç, safradan kaynaklanan kalp çarpmasını önler.

İştah açıcı: Turunç yenir ya da limon kabuğu, kekik, turunç yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.

Sindirim kolaylaştırıcı: Turunç ve meyve kabuğu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.

Yatıştırıcı: Oğul otu, karabaş otu, turunç yaprağı ve ıhlamur kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.

Turunç Hakkında Bilgi Ve Turuncun Faydaları
Turunç nedir sorusunun yanıtını henüz bilmeyenler bulunmaktadır. O halde, turunç hakkında bilgi vermeye, turunç nedir sorusunun yanıtı ile başlayalım… Turunç nedir? Turunç, turunç ağacında yetişen bir meyvedir; ve turunç ağacı, Akdeniz ikliminin hakim olduğu her yerde yetişen bir ağaçtır. Turunç nedir sorusu; ve turunç hakkında bilgi verirken, portakalın yabanisidir tabirini kullanmak yanlış olmayacaktır. Turunç, portakala benzemekle birlikte, portakaldan daha acı bir meyve olarak bilinmelidir. Turunç hakkında bilgi vermeye devam ederken, turuncun tarlalarda yetişen bir ağaç olduğunu; bunun yanında portakala aşılandığını da belirtmek gerekmektedir. Turunç hakkında bilgi verirken, turuncun renginin altın rengi olduğunu, turuncun kokusunun da hoş olduğunu belirtmek gerekmektedir. Turunçgiller hakkında bilgi verirken de şunu belirtmek gerekir: Birbirine çok benzeyen meyveler olan limon, portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveler, turunçgiller olarak adlandırılırlar; ve turunçgiller, birbirlerinin yerine de kullanılan meyvelerden oluşmaktadır.

Turunçi ekşi bir meyve olması gerekçesi ile tatlı bir yiyecek ile birlikte yenmelidir.

Turuncun faydalarından bahsetmek istersek de, turuncun faydaları arasında ilk olarak, turunç suyunun, temizlik amaçlı kullanıldığını belirtmemiz gerekmektedir. Turuncun faydaları arasında yer alan bir diğer etkisinin, mide yanmalarına karşı iyi gelmesi olduğunu belirtmemiz gerekmektedir. Turuncun faydaları arasında kalbin güçlenmesini sağlayan etkisinden söz etmek gerekmektedir. Turuncun faydalarından bir diğeri de ferahlatıcı etkisidir. Turuncun faydaları arasında iştah açan özelliğinden de bahsetmek gerekmektedir.
Turuncun faydaları arasında susuzluğu gideren etkisinden de bahsetmek gerekmektedir. Turuncun faydalarından bir diğeri ishali önlemesi iken, turuncun faydalarından bir başkası da bulantı ve kusmaya karşı etkili olmasıdır. Turuncun faydaları arasında, safraya karşı etkili olduğundan da bahsetmek gerekmektedir. Turuncun faydaları arasında çarpıntıyı önleme özelliği de bulunmaktadır. Turuncun faydalarından bir başkası ise, üzüntü; ve sıkıntıyı gidermesidir.

Turuncun faydaları yanında turuncun zararlarından da söz etmemiz gerekmektedir.
Ekşi turunç suyunun, nefes darlığına; ve sinirlere olan zararlarından söz etmek olanaklıdır. Turunç çekirdeğinin faydaları arasında ise zehirlenme etkisini ortadan kaldırdığından söz etmek gerekmektedir. Turunç kabuğunun faydaları arasında ilk olarak kulunç ağrısının giderilmesinden söz etmek gerekir. Turunç kabuğunun faydaları arasında cinsel arzuyu arttırma özelliği de bulunmaktadır. Turunç kabuğunun faydalarından bir diğeri iştah açıcı etkisi iken, turunç kabuğunun faydalarından bir başkası da şişkinliği önlemesidir.
Turuncun kokusunun ortam havasını temizleyici özelliği bulunmaktadır. turuncun kokusu aynı zamanda, veba salgınını önlemekte de kullanılmıştır. Turunç, ekşi tadı sebebiyle yenilemezse, bal ile tatlandırılarak yenilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp