Su Yoncası

SU YONCASI AÇIKLAMA 1

Kullanılan Kısımları:
Yaprakları

Kullanıldığı Yerler: Organizmayı güçlendirici, dispepside, migrende, kuvvet verici, iştah açıcı, ateş düşürücü, mideyi kuvvetlendirir, sinirleri teskin eder, mide yanmasını önler, aybaşı düzensizliklerinde, alerjik hastalıklarda ve allerjik astımda faydalıdır, hazım rahatsızlıklarına, karaciğer zafiyetine çok iyi gelir, skorbütte faydalıdır, kansızlıkta, romatizma ve mafsal ağrılarında, solucan düşürücü olarak kullanılır.Su yoncası nane ve kedi otu ile haşlanarak içilirse ağrı dindirici olarak da faydalı olur.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya,4-6 adet yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak, daima yemeklerden önce içilir. Yapraklar toz haline getirilir, günde 3 defa 0.2-1 gr hap halinde alınır.Aybaşı düzensizliklerinde üzerlik otu, centiyane çiçeği kökü ve yaban mersini meyvelerinin karışımı ile yapılan çaya acı yoncada ilave edilerek içilir.Zihin dağınıklığında, uyuyama anlarında, sinirleri çok hassas kimselerde, su yoncası 50 gr, nane 50 gr, kimyon 50 gr, kedi otu kökü 50 gr toz haline getirilir, karıştırılır. 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı konur, 10 dk bekletilir, sabah ve gece yatırken yarımşar bardak içilir.Fazla miktarlarda alınırsa kusmalara sebebiyet verebilir, hamileler kullanmamalıdır.


SU YONCASI AÇIKLAMA 2

Diğer isimler:
Acıyonca.

Latince Adı: Menyanthes Trifoliata.

Bitki: Su birikintileri, bataklıklar ve göllerde bulunan, ilkbaharda açık pembe renkli çiçekler açan, kısa boylu bir ottur.

Yetiştiği Yerler: Avrupa ve Anadolu''da su kenarlarında yetişir.

Kullanılışı: Bütün bitki kurutulup suyla kaynatılmak suretiyle ilaç olarak kullanılır.

İçindeki Maddeler: Şekerler, tanen, menyanthin ve melianthin isimli glikozidler, gentianin alkaloidi içerir.

Tıbbi Etkiler: Gentianin alkaloidinin iştah açıcı, hazım kolaylaştırıcı ve gın bir bitkidir.

Kullanılışı: Taze yapraklarından salata yapılabilir veya sıkılarak özü alınır. Bitkinin toprak üstü kısımları, çiçekliyken toplanıp gölgede kurutulur. Kuru bitki toz haline getirilip bal veya süt ile karıştırılarak içilir. Ancak tazesi daha makbuldür. Çünkü bekletilmekle bazı maddeler kayba uğrar.

İçindeki Maddeler: Gluconosturtiin adı verilen, kükürtlü glikozid bir madde, A, C ve D vitaminieri, demir yağ, myrosin isimli enzim taşımaktadır.

Tıbbi Etkiler: İştah açıcı, kuvvet verici, vücudda, sözü geçen vitaminieri destekleyici idrar söktürücü ve yatıştı-rıcı etkileri vardır. Hazmı kolaylaştırır. Taze olarak 250 gr. kadar yenir. Egzema gibi cilt hastalıklarında da kullanılmakta ise de önemli bir tesiri olma ihtimali düşüktür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp