Sorgum

Sorgum (Sorghum bicolor)
Guinness içeceğinde anahtar malzemenin sorgum olduğunu biliyor muydunuz?
Sorgumun Hikayesi Nedir?
Sorgum aslında, buğday ve kızıl buğday gibi bir ottur. Sorgumun birçok türü ve kırması bulunmaktadır ama Birleşik Devletler'de sorgum tek bir tür olarak sınıflandırılmaktadır: Sorghum bicolor İki çeşit sorgum bulunmaktadır: Tahıl(şekersiz) ve tatlı(şekerli) sorgum. Sorgum genellikle yemlerde; kuskus, un, lapa, şerbet ve şeker gibi yemeklerde ve alkollü meşrubat üretiminde kullanılmaktadır. Ucuz olması ve dünyadaki birçok bölgede kolay yetişmesi nedeniyle sorgum dünya çapında çok yaygındır, bu özellikler onu dünya açlığı ile savaşmada ideal bir araç konumuna getirmektedir, Mısır gibi sorguda arabalarda etil alkol olarak kullanılabilir. Şu anda Birleşik Devletler üretilen yüzde on iki sorgum etil alkol olarak kullanılmaktadır ve bu miktarın enerji krizlerinde daha da artması beklenmektedir.
Sorgumun Tarihi
Sorgumun kuzeydoğu Afrika da 2000 yıl önce ortaya çıkmış olabileceği düşünülmektedir. Bazı inanışlara göre vahşi sorgum 8000 yıl önce Orta Doğuda yetişmekteydi. Sorgum Amerika'ya kolonicilik dönemde getirilmiştir; göçmenler sorguma "tavuk mısırı" olarak başvurmuştur. Tatlı sorgum(sorgo) Amerika'ya 1850'de Çin tarafından tanıtılmıştır; sorgonun anavatanının Mısır olduğu düşünülmektedir. Birleşik Devletler'de sorgum öncelikle çiftlik hayvanlarının besini olarak kullanılmaktadır. Hindistan'ın birçok bölgesinde sorgumdanyapılan bhakri (mayasız ekmek) diyetlerde başlıca üründür.
Sorgum Nerede Yetişir?
Yılda altı milyon ton sorgum yetişmektedir ve ana üretici Afrika'dır, onu Kuzey Amerika ve Asya takip etmektedir. Birçok sorgu şerbeti Birleşik Devletler'in güney-orta ve güneydoğu bölgelerin üretilmektedir.
Neden Sorgum Yemeliyim?
Sorgum niyasin, B2 vitamini, tiyamin, kalsiyum, demir, fos D ve potasyum gibi mineral ve vitaminler bakımından iyi bir kaynaktır. Sorgumun kepek katmanlarında kalp hastalıkları ile savaştığı bilin proanthocyanidin, 3-dcoxyanthocyanin, fenolik asit, bitki sterolü policosanol gibi yüksek oranda fotokimyasallar barınmaktadır. Sogum lif bakımından zengindir ve sorgumun çeşidine bağlı olarak bileşimi porsiyon başına 9 ile 11 grama çıkabilir.
Tam Bir Hayat Kurtaran!
KALP SAGLIGI:
Sorgum kalp hastalıkları ile savaşabilen kolesterolü düşürebilen fenolik bileşimler. bitki sterolleri ve policnasol fotokimyasallar bakımından iyi bir kaynaktır. Dört hafta süresince diyetine eklenen sorgum erkek hamster üzerinde LDL koleterol seviyesini düşürmüştür ve kolesterol emilimini değerlendirmrlidir.
ÇÖLYAK HASTALIĞI: Sorgum genellikle buğday, çavdar arpada bulunan glütenli proteinlerden yoksundur ve bu yüzden çöl yak hastalığı ya da glüten hassaslığını tanımlamada güvenli olarak kabul edilmektedir.
Sorgum ile İlgili ipuçları
SEçiM VE SAKLAMA:

• Sorgum tahıl. un, şerbet ve şeker olarak satılabilir. Aynı zamanda sorgum çeşitli kahvaltılık gevreklerin içinde de bulunabil r
• Sorgum ununu hava geçirmez kaplarda saklayın. Buzdolabın aylarca muhafaza edilebilirsiniz.
HAZıRLAMA VE SERVİs ÖNERİLERİ:
• Sorgum kabaca işlenmiş olabilir ve lapa, pelte ya da ekmekle de buğday unu ile karıştırmada kullanılabilir.
• Lezzetini ya da görünüşünü değiştirmeden lif bileşimini yükseltmek için tariflere ekleyin. Sorgumun az bir tadı olduğundan bütün tariflere eklenebilir.
Yaban Mersini ile Sorgum&Portakal Marmelatlı Çörekler
Carol Fenster
Servis: 12 • Hazırlama ve Pişirme Süresi: 60dk Bu tarif 6 adet enerji deposu yiyecek içerir.
MALZEMELER:
1 kase sorgum unu
½ kase köpüğü alınmış süt
1 kase patates nişastası
¼ kase kanola yağı
1/3 kase un
½ kase elma sosu
½ kase toz şeker
1/2 kase meyve marmeladı portakal)
1 yemek kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya özü
1 1/2 çay kaşığı xanthan macunu
2 kase kuru yaban mersini
1 çay kaşığı tuz
1/4 kase güzelce doğranmış ceviz
2 büyük yumurta
HAZIRLANIŞ:
Fırını önceden 375 derecede ısıtın. Teflon çörek tepsisini hazırlayın. Büyük bir kasede yabanmersini dışındaki bütün malzemeleri karıştırın. Düşük ayarda bütün malzemeleri yavaşça karıştırın, sonra orta dereceye getirin ve tamamen karışana kadar çırpın. Yaban mersinini ve cevizleri ekleyin. Hamuru çörek tepsisine aktarın. 20 dakika ya da çörekler güzelce kızarıp dokunduğunuzda sert olana kadar fırında pişirin. Fırından alın ve 5 dakika tepsinin içinde soğutun. Çöreklerin soğumasını tamamlamak için başka bir yere aktarın.
BESiN ÖGELERİ:
Kalori: 230;
Toplam yağ: 6g;
Doymuş yağ: 5g;
Kolesterol: 30mg;
Sodyum: 340mg;
Toplam karbonhidrat: 44mg;
Lif: 19;
Şeker: 22g;
Protein: 2g.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp