Sinameki

SİNAMEKİ AÇIKALMA 1

Baklagiller familyasından olan bitki, tropikal ve sub tropikal bölgelerde yetişir.Sarı çiçekleri olan otsu bir bitkidir. 400''den fazla türü olan bitkinin çiçekleri, yapraklarının dibinden çıkar. Uzun salkım şeklindedirler. Fasulyeye benzeyen meyvesi, basık silindirimsi, odunsu ve sert kabukludur. Çok eski tarihlerden beri ilaç olarak kullanılır. Piyasadaki kabızlık ilaçlarının hammaddesi sinamekidir. Yaprakları ve meyvesi kullanılır.

Önerilen Hastalıklar: Çok kuvvetli bir müshildir. Kolit ve spastik kabızlıkta kullanılmaz. Bulantı ve kusma yapabileceği gibi sütlü kahveyle içilmesi daha kolaydır. Peygamberimiz kabızlığa karşı sinamekiyi tavsiye etmiştir.Karaciğer için çok faydalı olup, karaciğer tıkanıklıklarını giderir.

Kullanım Şekli ve Dozu: 1 bardak suya 4 gram sinameki koyup hafif kaynatılır ve tatlandırılarak içilir.Uyarıcı ve güçlendirici etkisi nedeniyle bazı kişilerde uykusuzluğa neden olabilir.

Kullanıldığı Yerler: Etkisi kalın bağırsak üzerine olan kuvvetli bir müshildir. Safrayı ve balgamı söktürür, mafsalların en uç noktalarına kadar sirayet eder, mafsal ağrılarını giderir. Sinameki kalbi güçlendirir, evham ve vesveseye faydalıdır, sıcak ve soğuktan dolayı ciltte meydana gelen çatlaklara iyi gelir, kasları, adaleleri açar, saçların çıkmasını sağlar, devamlı baş ağrısına, uyuza, kaşıntıya, sivilcelere ve sara hastalığına faydalıdır. Sinameki vücuttaki yakıcı sıvıları yumuşatıp inceltir.Sinameki tereyağı ve balla karıştırılıp kullanılırsa daha faydalı olur.

Kullanılışı: Müshil olarak. Sinameki toz haline getirilir, günde 2-3 defa 0,5-1 gr içilir.1 bardak kaynar suya, 5-10 gr yaprak konur, soğuyunca süzülür, 1 defada yarısı içilir.
Fayda temin etmezse diğer yarısı içilir veya toz sinamekinden parmak ucu ile bir miktar alınır, 1 çay kaşığı zencefille bir miktar su ile içilir. Bu terkip en kuvvetli müshildir.
Baş ağrısında sinameki 50 gr, akgünlük 45 gr, damlasakızı 45 gr, şeker 50 gr, karıştırılarak toz haline getirilir, gece yatarken 8 gr içilir. Bu terkip aynı zamanda kabızlığı giderir,
ülser ağrısını geçirir, mide bağırsak gazlarını çıkarır. Soğuk algınlığını vücuttan ve kemiklerin içinden çıkarır. Aynı zamanda cinsi gücü artırır.

Haricen: Müshil için; 2 bardak kaynar suya, 15 gr sinameki konur, 30 dk bekletilir, süzülür, bununla lavman yapılır. Bunun içerisine 10 gr ingiliz tuzu ilave edilebilir.


SİNAMEKİ AÇIKALMA 2

Bitki:
Mısır, Arabistan, Sudan ve Hindistan'' da yetişir. 2 m'' ye kadar yüksekliği olan çalı görünüşünde ağaççıktır. Parçalı tüysü yaprakları 5-9 çift olarak dizilir. Çiçekleri sarı renklidir. Yaprakları 2-4 cm uzunluğunda ve 0,5 cm enindedir, grimsi yeşil renklidir, her iki yüzü de ince tüylüdür, Meyvesi 3-6 cm uzunluk ve 2-2,5 cm genişlikte olup 6-10 adet tohum taşır. Tohumu basık, dörtgen görünümlü ve yüzeyi buruşuktur.

İlaç etkili kısmı: Kurutulmuş yaprak ve tohumları kullanılır. Bileşiminde; anthranoid (sennosid, emodin tipi) bulunur.

Etkisi: Bağırsak hareketlerini hızlandırır, isal yapıcıdır.

Kullanıldığı yerler: Kabızlıkta kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Hamilelik ve emzirme döneminde, 12 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır. Bağırsak daralması ve tıkanması, her türlü iltihaplı bağırsak hastalıkları (ü1ser, apandisit) ve nedeni bilinmeyen karın ağrıları halinde kullanılmaz.

İstenmeyen Etkileri: Bazı hallerde mide-bağırsak krampı görülebilir, bu durumda kullanılan miktar azaltılmalıdır. Uzun süreli kullanımda potasyum kaybına bağlı olarak kalp ve kas şikayetleri meydana gelir. Aynı zamanda kalp glikosidleri, idrar artırıcı ilaçlar ve steroid alırursa bu etkiler daha da şiddetlenir.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Uzun süreli kullanımda potasyum kaybı ile kalp glikosidlerinin etkisini artırır ve kalp ritim bozuklukları meydana gelir. Bu idrar artırıcı (Thiazid) ilaçlar, steroid ve meyan kökü ile daha da şiddetlenir.

Kullanım miktarı: çayı şöyle hazırlanır: Dövülmüş veya öğütülmüş 1-2 çay kaşığı yaprak veya tohum üzerine 150 ml sıcak su (kaynar değil!) ilave edilir,10 dakika bekletilip, süzülerek içilir. Sabah ve akşam çayı taze hazırlayarak birer fincan içilebilir. Etkisi 10-12 saat sonra görülür. Tohumuna daha kolay tahammül edilir.

Kullanım süresi: 1-2 haftadan daha uzun süreli olarak kullanılmamalıdır.

Uyarı: Kabızlık halinde beslenme şeklinin değiştirilmesi ve şişerek kabız önleyen (karnıyarık vb.) ilaçların kullanılmasından sonuç alınamazsa sinameki kullanılmalıdır.


SİNAMEKİ AÇIKALMA 3

Sıcak iklim bölgelerinde yetişen bu bitkinin ortalama 400 türü vardır.

Özellikleri ve Yararları

- İshal yapıcı özelliği vardır.

- Bulantı ve kusma ya sebep verir.


SİNAMEKİ AÇIKALMA 4

Latince Adı:
Cassia angustifolia

Almanca Adı: Sennesblaetter

Özellikleri: Baklagiller familyasından olan bitki, tropikal ve subtrapikal bölgelerde yetişir. Sarı çiçekleri olan otsu bir bitkidir. 400''den fazla türü olan bitkinin çiçekleri, yapraklarının dibinden çıkar. Uzun salkım şeklindedirler. Fasulyeye benzeyen meyvesi, basık silindirimsi, odunsu ve sert kabukludur. Çok eski tarihlerden beri ilaç olarak kullanılır. Piyasadaki kabızlık ilaçlarının hammaddesi sinamekidir. Yaprakları ve meyvesi kullanılır.

Önerilen Hastalıklar: Çok kuvvetli bir müshildir. Kolit ve spastik kabızlıkta kullanılmaz. Bulantı ve kusma yapabileceği gibi sütlü kahveyle içilmesi daha kolaydır. Peygamberimiz kabızlığa karşı sinamekiyi tavsiye etmiştir. Karaciğer için çok faydalı olup, karaciğer tıkanıklıklarını giderir.

Kullanım Şekli ve Dozu: 1 bardak suya 4 gram sinameki koyup hafif kaynatılır ve tatlandırılarak içilir. Demlenerek kullanılmaktadır.

Yan Etkileri: Nedeni bilinmeyen karın ağrılarında kullanılmamalıdır. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde doktor kontrolü altında kullanılabilir. 12 yaşın altındaki çocuklara ve uzun süreli kullanılması önerilmez. Düşüğe yol açabileceği için hamilelik döneminde kullanılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp