Sedef Otu

SEDEF OTU AÇIKLAMA 1

Özellikleri:
Sedef otugiller familyasındandır. Avrasya ve Kanarya Adalarında yabani olarak yetişmekte, yaz-kış yeşil kaldığı için ülkemizde de bazı bahçelerde sevilerek üretilmektedir. 60 ile 100 santimetreye kadar boylanabilenbitkinin yapraklarında çok kuvvetli koku yayıcı salgı bezleri bulunur. Parçalara bölünmüş, küçük ve yuvarlak yaprakları da mavi-yeşil renkli, acı tatlı ve kokulu, içerdiği yağ benekleri nedeniyle benekli görünüşlüdür. Bitkinin yeşilimsi, sarı renkli gösterişli çiçekleri yaz sonuna doğru açar. Tohumuyla çoğalan sedef otu bitkisi güneşli yerleri sevmesine karşın yarı gölgeli yerlere de dayanır.

Kullanılan Kısımları : Kurutulmuş veya taze dalları

Bilinen Bileşimleri: Sedef otu bitkisinin toprak üstü bölümleri uçucu yağ, alkaloitler, tanen, reçine, rutin adı verilen glikozit ile pektin içerir.

Önerilen Hastalıklar: İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir, gaz söktürücüdür. İyi bir yatıştırıcı özelliği vardır. Spazmları çözer. Kalp çarpıntısı ve endişeden doğan sorunları en aza indirger. Adet söktürücüdür. Kadınlarda aybaşı dönemini kolaylaştırır ve düzene sokar. Terleticidir. Solucan ya da kurtları düşürücü etkisi vardır. Sedef otu ayrıca romatizma ve karın ağrılarına da etkilidir.

Kullanım Şekli ve Dozu: Kurutulmuş çiçekli dallarından toz halinde ve damıtılarak faydalanılır.

Yan Etkileri: Sedef otu gebelikte kullanılmamalıdır. Çok etkili bir çocuk düşürücüdür. Yüksek dozda alınırsa zehirlenmelere yol açabilir.

Kullanıldığı Yerler: Terletici, iştah açıcı, yatıştırıcı (histeri ve sarada) ve adet söktürücü olarak kullanılır. Kullanılışı: Terletici, yatıştırıcı ve iştah açıcı olarak 1 bardak kaynar suya, 2 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 1-2 bardak içilir.Adet getirmek için sedef otu toz haline getirilir, 0,20 - 0,80 gr hap halinde içilir. (Günde 1 gr mı ge-çilmemelidir)
Bahçe sedef otundan toz halinde günde 3 defa 1er gr içildiğinde; felci, titremeyi ve sinir bozulması hastalıklarını giderir. (Tecrübe edilmiştir) Doktor nezaretinde kullanılmalıdır.
Tehlikeli bir bitkidir, verilen doz aşılmamalıdır. Sarhoşluk ve ishalle beliren zehirlenmeler yapar.
Sedef otu uçucu yağı: Gaz giderici olarak ve yukarıda belirtilen yerlerde aynı maksatla kullanılır.

Kullanılışı: Günde 1-5 damla 1 kesme şeker üzerine damlatılarak yenilir.

Haricen: Sedef otu yağı yapılışı: 20 gr kuru sedef otu yaprağı 200 gr saf zeytinyağı içerisinde arasıra karıştırılarak bir müddet güneşte tutulur. Bu yağ karın ağrılarına karşı karınüzerine sürülür. Bilhassa çocuk karın ağrılarına karşı kullanılır. Fazla kullanıldığında deride kızarıklıklar ve kabarcıklara meydana getirir.Vücuttaki beyaz lekelerde (abraşlıkta) taze sedef otu sıkılır, natron (tabii sodyum) ile karıştırılır, lekeler üzerine sürülür. Bir müddet devam edilir.Taze bitki ezilir, lapa haline getirilir, tülbent arasında romatizma ağrılarında ağrıyan yere sarılır. Çok tahriş edici olduğundan deride kızartı meydana gelince lapa hemen kaldırılmalıdır.


BÜYÜK SEDEF OTU
-RUTA GRAVE OLENS-

DAĞ SEDEF OTU
-RUTA MONTANA-

Bitkileri de aynı maksatla kullanılır.


SEDEF OTU AÇIKLAMA 2

Solucan düşürücü
Gaz giderici
Adet söktürücü
Uyarıcı
Mide dostu

Sedef otunun ana kullanımları gut ve romatizma ağrılarını gider MEB ve menopozdaki kadınların çarpıntıları gibi sinirsel kalp problemlerini tedavi etmektir. Haşlamasının bağırsak solucanlarının atılmasında da etkili olduğu söylenir. Avrupa halk tıbbında sedef otu gaz sancısı ve karın ağrısını gidermekte, iştahı ve hazmı iyileştirmede Ve âdeti başlanmada kullanılır.

Sedef otunda harici olarak gut, romatizma ve siyatik için bir merhem de hazırlanabilir. Uyarı: Yüksek doz sedef otu hafif zehirlenmelere neden olabilir. Taze Bitki ile temas hassas kişilerde temas alerjisine neden olabilir, özsu yerel tahriş edicidir. Sedef otu Hamile kadınlar tarafından kullanılmamalıdır!

Hazırlanışı ve Kullanma Şekli

1 çay kaşığı kuru bitkiyi 1/2 bardak suda demleyin. Günde 1/2 bardak alın. Soğuk Çözelti olarak, 1 çay kaşığa kuru bitkiyi 1/2 bardak suda 10 saat ıslatın ve süzün. Günde 1/2 Bardak alın. Tentür olarak, bir doz 5 ila 20 damladır.


SEDEF OTU AÇIKLAMA 3

Etkileri


• Solucan düşürücü

• Gaz giderici

* Adet söktürücü

* Uyarıcı

• Mide dostu

* Sedef otunun ana kullanımları gut ve romatizma ağrılarını gidermek ve menopozdaki kadınların çarpıntıları gibi sinirsel kalp problemlerini tedavi etmektir.

• Haşlamasının bağırsak solucanlarının atılmasında da etkili olduğu söylenir.

* Avrupa halk tıbbında sedef otu gaz sancısı ve karın ağrısını gidermekte, iştahı ve hazmı iyileştirmede ve adeti başlatmada kullanılır.

• Sedef otunda harici olarak gut, romatizma ve siyatik için bir merhem de hazırlanabilir.

Uyarı: Yüksek doz sedef otu hafif zehirlenmelere neden olabilir. Taze bitki ile temas hassas kişilerde temas alerjisine neden olabilir, özsu yerel tahriş edicidir. Sedef otu hamile kadınlar tarafından kullanılmamalıdır!

Hazırlanışı ve Kullanma şekli

• 1 çay kaşığı kuru bitkiyi 1/2 bardak suda demleyin. Günde 1/2 bardak alın.

* Soğuk çözelti olarak, 1 çay kaşığı kuru bitkiyi 1/2 bardak suda 10 saat ıslatın ve süzün. Günde 1/2 bardak alın.

• Tentür olarak, bir doz 5 ila 20 damladır.


SEDEF OTU AÇIKLAMA 4

Sedefotugiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdu bilinmemekte, Avrasya ve Kanarya adalarında yabani olarak yetişmekte, yaz-kış yeşil kaldığı için Avrupa ve ülkemizde bazı bahçelerde sevilerek üretilmektedir. 60-100 cm. boylanabilen, dayanıklı çalıdır. Yuvarlak kesitli, mavi-yeşil renkli gövdesi bitkinin ikinci yılında odunsulaşır. Parçalara bölünmüş, küçük ve yuvarlak yaprakları da mavi-yeşil renkli, acı tatlı ve kokulu, içerdiği yağ benekleri nedeniyle benekli görünüşlüdür. Bitkinin yeşilimsi sarı renkli gösterişli çiçekleri yaz sonuna doğru açar. Olgunlaşan çiçekleri siyah renkli ve hilal biçimli tohumlara dönüşür. Sedefotu bitkisi güneşli yerleri sevmesine karşın yarı gölgeli yerlere de dayanır.

Suyu iyi akıntılı alkalik toprakları yeğler. Ancak bitek olmayan toprakta yetişen bitki daha dayanıklı olur. Bitki, tohumuyla çoğalır ama ağır ağır gelişir. Daha iyisi ilkbaharda bitkinin bölünerek ya da yaz sonunda gövde kalemleri alınarak çoğaltılmasıdır. Sedefotu bitkisinin toprak üstü bölümleri uçucu yağ, alkaloitler, tanen, reçine, rutin adı verilen glikozit ile pektin içerir. Tohum ve yaprakları az miktarlarda tüketilmek koşuluyla bazı ülkelerin mutfağında yer alır.

Tibbi Etkileri ve Kullanımı

Antik çağlarda hastalıklara karşı yararlarıyla ün kazanan sedefotuna Latincede. Hastalıktan kurtulma anlamına gelen Ruba adı verilmiştir. Bitkinin bazı önemli tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle özetlenebilir:

• Midevidir. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.

• Gaz söktürücüdür.

• Yatıştırıcıdır. Spazmları çözer. Spazmla oluşan öksürüğü keser.

• Kalp çarpıntısı ve endişeden doğan sorunları en aza indirger, isteri durumunu yok eder.

• Âdet söktürücüdür. Kadınlarda aybaşı dönemini kolaylaştırır ve düzene sokar.

• Uyarıcıdır.

• Terleticidir.

• Solucan (kurt) düşürücü etkisi vardır.

Bütün bu etkileri sağlamak üzere, sedefotunun toprak üstü kesimleri, bitki yazın çiçek açmadan önce toplanır ve gölgede kurutulur. 1-2 tatlı kaşığı kurutulmuş ot alınıp 1 bardak kaynar suda 10-15 dakika demlendirilir. Böylece elde edilen infüzyondan, günde üç kez birer bardak içilir.

• Aynı infüzyon dıştan yorgun gözlere pamukla uygulanırsa göz yorgunluğunu giderir.

• Ayrıca sedefotu romatizma ağrılarına karşı etkili olur.

• Karın ağrılarına karşı da etkilidir. Bu iki etkisinden yararlanmak için, taze sedefotu yaprakları parçalanıp elde ezilerek zeytinyağının içine konulur. Birkaç saat bekletilir. Böylece elde edilen eriyik daha sonra dıştan elle ovuşturularak şikâyetli yerlere uygulanır.

• Sedefotunun taze yapraklarından birkaçı ağızda çiğnenirse, yüksek tansiyondan oluşan baş ağrısını geçirir.

• Sedefotunun yaprakları suda kaynatılıp dekoksiyonu yapıldıktan sonra biraz sulandırılıp cilde uygulanırsa yararlı ve temizleyici olur. Ancak bazı kişilerin cildini kızartabileceği unutulmamalıdır.

UYARILAR

• Sedef otu gebelikte kullanılmamalıdır, çünkü çok etkili bir çocuk düşürücüdür.

• Yüksek dozda alınırsa zehirlenmelere yol açabilir. Sedefotu, antiseptik ve böcek kovucu etkiler de taşır. Bunun için kurutulmuş yaprakları evlerde mutfak ve kilerin uygun yerlerine serilir.


SEDEF OTU AÇIKLAMA 5

Uçucu yağlar içerir.
Yaprağı demlenir. çayı kullanılır.
Yorgun gözleri dinlendirrnek için kullanılır.
Mide bağırsak hastalıklarında faydalıdır.
Hazmı kuvvetlendirir.
İştah açıcı özelliği vardır.
Terletici özelliği vardır.
Sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etki gösterir.
Kalp damar hastalıklarında faydalıdır

Kullanılışı: 1 çay kaşığı öğütülmüş sedef otu J bardak suda demlenir. Çayından günde i bardak, yağından 1-2 damla kullanılmalıdır. Tozundan günde 0,2''den fazla kullanmamalıdır.

Dikkat

Sedef otu fazla kullanılmamalıdır. Tehlikelidir.
Fazla alınırsa ishal ve zehirlenmeler olur.


SEDEF OTU AÇIKLAMA 6

Latince Adı:
Ruta montana

Almanca Adı: Berg ruta.

Diğer isimleri: Bahçe sedefotu

Bilinen Bileşimleri: Sedef otu bitkisinin toprak üstü bölümleri uçucu yağ, alkaloitler, tanen, reçine, rutin adı verilen glikozit ile pektin içerir.

Özellikleri: Sedef otugiller familyasındandır. Avrasya ve Kanarya Adalarında yabani olarak yetişmekte, yaz-kış yeşil kaldığı için ülkemizde de bazı bahçelerde sevilerek üretilmektedir. 60 ile 100 santimetreye kadar boylanabilen bitkinin yapraklarında çok kuvvetli koku yayıcı salgı bezleri bulunur. Parçalara bölünmüş, küçük ve yuvarlak yaprakları da mavi-yeşil renkli, acı tatlı ve kokulu, içerdiği yağ benekleri nedeniyle benekli görünüşlüdür. Bitkinin yeşilimsi, sarı renkli gösterişli çiçekleri yaz sonuna doğru açar. Tohumuyla çoğalan sedef otu bitkisi güneşli yerleri sevmesine karşın yarı gölgeli yerlere de dayanır.

Önerilen Hastalıklar: iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir, gaz söktürücüdür. İyi bir yatıştırıcı özelliği vardır. Spazmları çözer. Kalp çarpıntısı ve endişeden doğan sorunları en aza indirger. Adet söktürücüdür. Kadınlarda aybaşı dönemini kolaylaştırır ve düzene sokar. Terleticidir. Solucan ya da kurtları düşürücü etkisi vardır. Sedef otu ayrıca romatizma ve karın ağrılarına da etkilidir.

Kullanım Şekli ve Dozu: Kurutulmuş çiçekli dallarından toz halinde ve damıtılarak faydalanılır. Yan Etkileri: Sedef otu gebelikte kullanılmamalıdır. Çok etkili bir çocuk düşürücüdür. Yüksek dozda alınırsa zehirlenmelere yol açabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp