Şahtere Otu

ŞAHTERE OTU AÇIKLAMA 1

Diğer isimler:
Tilki Kişnişi.

Latince Adı: Fumaria Officinalis.

Bitki: 30-40 cm boyunda, MayısEylül aylarında pembe ve mor renkli çiçekler açan, yol kenarları ve kırlarda rastlanan otsu bir bitkidir.

Yetiştiği Yerler: Avrupa''da, Türkiye''de de Trakya bölgesi, Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında yetişir.

Kullanılışı: Bütün bitki çiçek açmaya başladığı zaman, Haziran ayı içinde toplanır ve demetler haline getirilip, ipe asılarak kurutulur. Kurutulmuş bitki suyla kaynatılıp, içilir.

İçindeki Maddeler: Tanen, şeker, fumarik asid ve fumarin alkoloidi içerir.

Tıbbi Etkiler: İdrar söktürücü ve dolayısıyla kanı temizleyici olup ayrıca tansiyon düşürücü ve yatıştırıcı etkileri de vardır. Bu nedenle damar sertliği nde tavsiye edilir.

Şahtereotunun çok ilginç bir etkisi de safra kesesi üzerinedir. Giroux ve meslekdaşları yaptıkları araştırmalarda, bu ot verildiğinde kişide safra akımı çoksa azaldığını, az ise çoğaldığını, eğer normalse değişiklik olmadığını tesbit etmişlerdir.

Ayrıca taşa bağlı olmayan safra kesesi ağrılarını dindirir, yağlı yiyeceklere toleransı arttırır bulantı ve kusmayı azaltır. 50 gr. kuru bitki 1 lt. suda kaynatılır ve günde 2-3 bardak içilir.


ŞAHTERE OTU AÇIKLAMA 2

"Tilki Kişnişi"
Potasyum tuzları ve tanen içerir.
İdrar söktürücü etki gösterir.
Tansiyon düşürücü etkisi vardır.
Zayıflamak için kullanılır.
Safra ve karaciğer için faydalıdır.
Damar sertliği için faydalıdır.
Migren ve baş dönmesi için kullanılır.
Kabızlığa faydalıdır.
Hazmı kolaylaştıncı etki gösterir.
Bitkinin tümü kullanılır.

Kullanılışı: 1 tatlı kaşığı şahtere 1 bardak suda demlenir. Günde 1-2 bardak çayı içilir. Toz haline getirildikten sonra sabah akşam birer çay kaşığı yenir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp