Papaya

PAPAYA AÇIKLAMA 1

Bilinen Bileşimleri:
Demir, kalsiyum 5 potasyum, fosfor mineralleri ile B1, B2, C vitaminleri ve karotenjü (carotene - kansere karşı koruyucu bir madde) açısından oldukça zengindir.

Özellikleri: Papaya, sindirim sorunları için kullanılan önemli bir bitkisel kaynaktır. Yapraklarını dökmeyen, tropikal bölgelerde yetişen, büyük bir çalı veya
küçük bir ağaçtır. Güneşli, sıcak, hu m uslu ve bol sulu topraklarda, yetişir. Meyveleri yaz aylarında iyice olgunlaştıktan sonra toplanır. Olgunlaşmamış papaya meyveleri,Güney Amerika''da setaze olarak pişirilmekte veya salatası yapılmaktadır. Gıda endüstrisinde ise etler-i yumuşatmak ve biranın rengini açmak için kullanılmaktadır. Bu bitkiden elde edilen papain drog, özellikle protein sindirimi başta olmak üzere besinlerin sindirimini sağlayan enzimler içerir.

Önerilen Hastalıklar: Şeker hastaları için Pankreas salgısının yetersizliğine karşı kullanılır. Zayıflatıcı etkisi vardır. Ülser veya gastrit gibi sorunları olan kişiler tarafından mide asidini desteklemek için alınabilir.

Kullanım Şekli ve Dozu: Ham papaya''yı doğrayıp, üzerine bolca, limon suyu sıkıp, kaşıkla ezilip yenirse zayıflamada yardımcı olur. Gıda takviyesi olarak kullanılır.


PAPAYA AÇIKLAMA 2

(Carica Papaya Linn.)

Papaya da ki doğal sindirim enzimi olan papainin çoğunlukla et yumuşatmak için kullanıldığını biliyor muydunuz?

Papayanın Hikayesi Nedir?
Papaya ağacı gerçekte 6000 ile 9000 metreye kadar erişebilen büyük bir ottur. Avustralya''da papaya aynı zamanda "Papaw" ya da "Paw Paw", Brezilya''da ise "Mamao" olarak ta bilinir. Tek bir meyvesi 9 kiloya kadar çıkabilmektedir. Hawaii ve Meksika papatyası olmak üzere iki tür papaya bulunmaktadır. Manavlarda bulunan papatyalar tatlı, armut şekilli, sarı-turuncu derili(olgunlaştığında) Hawaii türüdür ve bu türün eti genelde ortasında siyah çekirdeği bulunan turuncu ya da pembemsidir. Meksika papatyaları Hawaii papatyalarından daha büyüktür ve ağırlığı 4,5 kiloya kadar çıkabilir.

Papayanın Tarihi
Papatyanın kökeninin bilinmemesine rağmen güney Meksika''-dan ve komşusu Orta Amerika''dan geldiği düşünülmektedir. İspanyollar 1500''lerden 1600''lerin ortasına kadar papaya tohumlarını Orta ve Güney Amerika boyunca Filipinler''e taşımışlardır. Günümüzde papaya dünyada ki birçok tropikal bölgede yetişmektedir.

Papaya Nerede Yetişir?
Papatya ticari olarak öncelikle Hawaii, tropikal Afrika, Filipinler, Hindistan, Sri Lanka, Malaya ve Avustralya''da üretilmektedir. Küçük çapta üretimler aynı zamanda Latin Amerika''nın bir parçası olan Meksika''da da görülmektedir. Meksika''da ki papatya mahsulünün yüzde kırkı Yeracruz da üretilmektedir. Neden Papaya Yemeliyim? Küçük bir papatyanın yarısı günlük C vitamininin yüzde 150sini karşılamaktadır. Papatyalar aynı zamanda A vitamini, potasyum, folat ve lif açısından da iyi kaynaklardır. Papatyalar akciğer ve kolon kanseri riskini önleyebilen ve romatoid arterite yararları dokunan karotenoidler içerirler. Papaya protein sindirim enzimi olan papain ile de bilinmektedir. Sindirimi tedavi etmesinin yanı sıra ticari besin işleminde de et yumuşatmak ve dengelemek için çoğunlukla kullanılmaktadır.

Doğal İlaçlar
Birçok tropikal bölgede papatyanın içinde bulunan lateks vücut parazitlerinden kurtulmak için kurt dökücü olarak kullanılmaktadır. Kök parçaları yuvarlak solucanları kovmakta kullanılmaktadır. Lateks aynı zamanda siğilleri ve çıbanları iyileştirme de ve çilleri yoketme de kullanılır.
Tam bir Hayat Kurtaran!

PAPİLLOMA VİRÜSÜ(HPV ENFEKSiYONU):
Bir araştırmaya göre beta-cryptoxanthin, lütein/zeaxanthin ve C vitaminini yüksek miktarda tüketen kadınlarda düşük oranda, bir serfikal kanser virüsü olan, HPY enfeksiyonuna rastlanmaktadır. Araştırmacılar günde en az bir ya da daha fazla papaya (daha önce sözü edilen bütün beyinler açısından zengin) tüketen kadınlarda diğerlerine oranla daha HPY enfeksiyonu riski olduğu kararına varmışlardır.

YARA/YANlK TEDAVisi: Rus bilim adamları papatyada ki antioksidan ve doğal enzimlerin yaraların ve yanıkların iyileşmesini hızlandırdığını bulmuşlardır. Papaya bulunan ilaçlar ile tedavi edilen fareler de papaya verilmeyenlere oranla daha küçük yaralar gözlemlenmiştir.

YAŞ İLE İLGİLİ DOKUSAL BOZULMA RİsKİ İ AZALTMAK: Papatyada bulunan fotokimyasallardan lütein, cryptoxanthin ve zeaxanthin tüketen insanlar diğer insanlara oranla görme yeteneklerini daha uzun koruyabilir.

Papaya ile İlgili ipuçları

SEçİM VE SAKLAMA:

• Sert ve yeşil papayalar ham ve tam olarak olgunlaşamayacak meyvelerdir. Tamamen ya da kısmen sarı papatyaları seçin.
• Papayaların sapının bitimi yumuşak olmamalıdır.
• Yumuşak benekleri olan çürük ve buruşuk meyveleri almaktan sakının.
• Olgunlaşmamış papatyaları tamamen sarı olana kadar oda sıcaklığında muhafaza edin.
• Çabuk olgunlaşması için papatyaları kahverengi kağıt torbalarda oda sıcaklığında tutabilirsiniz. Daha sonra buzdolabında 5 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.

HAZıRLAMA VE SERVis ÖNERİLERİ:
• Papatyayı akan soğuk suyun altında yıkayın, yarısını kesin ve çekirdeğini çıkartın.
• Süt, yoğurt veya portakal suyu ile karıştırın.
• Papayayı salata süslemesi ya da dondurma tabanı için ezin.
• Herhangi bir meyve salatası için papaya dilimlerini ekleyin.
• Papatyalar sıcak ve baharatlı salsalar da kullanılabilir.
• Papaya çekirdeklerinin karabiber gibi tatları vardır, kurutulabilir, ekilebilir ve salatalarda ya da diğer yemeklerde kullanılabilirler.
• Sert eti yumuşatmak için papaya suyuna geceden koyun.

Zencefilli Papaya Kokteyli
Lisa Dorfman
Servis: 2 • Hazırlama süresi: 1Odk Bu tarif 5 adet enerji deposu yiyecek içerir.

MALZEMELER
1 büyük olgunlaşmış papatya, çekirdeği alınmış ve soyulmuş
2 yemek kaşığı agave şurubu
2 nane yaprağı
2 adet limon suyu
3 yemek kaşığı zencefil, rendelenmiş

HAZIRLANIŞ: Papaya etini blender ya da mutfak robotunda ezin. Lim suyunu rendelenmiş zencefili ekleyin, çırpmaya devam edin. Nane yapan ile süsleyin.

BESİN ÖGELERi:
Kalori: 170;
Toplam yağ: 10gr;
Doymuş yağ: 10gr;
Kolesterol: 10mg;
Sodyum: 10mg;
Toplam karbonhidrat: 46gr;
Lif: 6gr;
Şeker: 28gr;
Protein: 2gr.


PAPAYA AÇIKLAMA 3

* Hazmettirici

• Mide dostu

• Bağırsak solucanlarını dökücü

• Yara iyileştirici

* Papaya belki de en çok hazma olan yardımcılık yeteneği ile tanınır, bu yetenek içeriğinde bulunan pepsine (midenin salgı bezleri tarafından üretilir) benzer bir enzim olan papaine bağlıdır. Bu protein hazmeden enzim papayayı hazımsızlık ve diğer sindirim zorlukları için faydalı kılmaktadır.

• Olgunlaşmamış meyvenin taze sütümsü özsuyu veya onun kurutulmuş kahverengimsi tozu kullanılabilir.

• Bu özsu çilleri gidermekte de kullanılır ve dahilen etkili bir solucan dökücü olarak iş görür.

• Papaya yaprakları bazen iltihaplanan yaraların tedavisinde kullanılır.

• Vücuttaki uygunsuz protein yıkımları alerjilere neden olur.

• Papaya proteinleri çöktürme yeteneği ile alerjileri gidermede etkilidir.


PAPAYA AÇIKLAMA 4

Latince Adı:
Carica papaya

Almanca Adı: Papaya

Diğer isimleri: Kavun ağacı

Bilinen Bileşimleri: Demir, kalsiyum, potasyum, fosfor mineralleri ile A, B1, B2, C vitaminleri ve karaten (caratene - kansere karşı koruyucu bir madde) açısından oldukça zengindir.

Özellikleri: Papaya, sindirim sorunları için kullanılan önemli bir bitkisel kaynaktır. Yapraklarını dökmeyen, tropikal bölgelerde yetişen, büyük bir çalı veya küçük bir ağaçtır. Güneşli, sıcak, humuslu ve bol sulu topraklarda yetişir, Meyveleri yaz aylarında iyice olgunlaştıktan sonra toplanır. Olgunlaşmamış papaya meyveleri, Güney Amerika''da sebze olarak pişirilmekte veya salatası yapılmaktadır. Gıda endüstrisinde ise etleri yumuşatmak ve biranın rengini açmak için kullanılmaktadır. Bu bitkiden elde edilen papain drogu, özellikle protein sindirimi başta olmak üzere besinlerin sindirimini sağlayan enzimler içerir.

Önerilen Hastalıklar: Şeker hastaları için Pankreas salgısının yetersizliğine karşı kullanılır. Zayıflatıcı etkisi vardır. Ülser veya gastrit gibi sorunları olan kişiler tarafından mide asidini desteklemek için alınabilir.

Kullanım Şekli ve Dozu: Ham papayayı doğrayıp, üzerine bolca limon suyu sıkıp, tahta kaşıkla ezilip yenirse zayıflamada yardımcı olur. Gıda takviyesi olarak, yemeklerden sonra ya da ihtiyaç duyulduğunda 1-2 tablet çiğnenerek alınır.

Yan Etkileri: Hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır KOBİK Antalya tesislerinde organik papaya ürünü üretmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp