Günebakan


GÜNEBAKAN(AY ÇİÇEĞİ)

Diğer Adı : Günedöndü, Ay çiçeği

Latince Adı : Helianthus Annuus

Özellikleri : 1-2 metre boyunda, yaz aylarında hepimizin bildiği ay çekirdeklerini aldığımız sarı renkli yassı koni şeklinde çiçekler açan sert ve dik gövdeli bir bitkidir. Çiçeklerin yönü gün boyunca güneşi takip ederek döndüğünden günedöndü veya günebakan ismi verilmiştir

Yetiştiği Yerler : Orta ve Güney Avrupa ile Asya'da, Türkiye'de bilhassa Trakya ve Ege bölgelerinde geniş alanlarda ekilmektedir.

Tarihçe : Peru'daki eski İnka medeniyeti bütün gün güneşe doğru dönen bu bitkiyi Güneş tanrısının amblemi olarak kabul etmiştir. Bu sebeple mâbetleri ayçiçeklerle süslemekteydiler.

Kullanılışı : Tohumlar yani ay çekirdekleri kuruyemişçilerin en çok sattığı, bilhassa çocuklar tarafından sevilen ürünlerden biridir. Çiçek ve yapraklardan ayrıca kurutulup, suyla kaynatmak suretiyle yararlanılabilir. Ayçiçeği yetiştirmenin temel amacı yağ elde etmektedir. Ülkemizde bilhassa Trakya, Marmara ve Ege bölgelerinde bu amaçla kurulmuş çok sayıda fabrika bulunmaktadır. Yemeklik yağ olarak en geniş tüketime sahiptir. Ayrıca Amerika kıtasının bazı bölgelerinde kurutulmuş yaprakları sigara yapmak amacıyla tütün yerine kullanılmaktadır.

İçeriği : En önemli maddesi oleik asid, linoleik asid, araşidonik asid gibi doymamış yağ asitlerini içeren yağdır. Ayrıca selüloz ve protein taşımaktadır. B1, B3 ve B6 vitaminlerinden zengindir.

Bölgesi : Ekilmiş Alanlar

Yetiştiği Aylar : Temmuz Agustos

Faydaları:
Yaprakları ve çiçekleri ateş düşürücü ve öksürüklü hastalıklarda göğsü yumuşatıcı özelliklere sahiptir. Bu etkileriyle Rusya'da bilinen bir halk ilacıdır. Bunun için ayçiçeği çekirdeklerinden soyulmuş 50 gr'lık miktar 0.5 lt su içinde kaynatılır. Suyun yarısı buharlaşınca ateşten indirilir çekirdekler temizlenip 100 gr. toz şeker veya bal ilave edilir. Bu karışımdan günde 3 defa 2 çay kaşığı içilir. Bu şekilde kaynatılmış ayçiçeği çekirdekleri lapa haline getirilerek çıbanları olgunlaştırmakta da faydalanılabilir. Ayçiçek yağının en önemli özelliği doymamış yağ asitleri içerdiğinden, kandaki kolesterol seviyesini arttırmaması ve böylece damar sertliğine yol açmamasıdır. Çünkü kandaki kolesterol miktarı artışı, pıhtılaşmaya eğilimi yükselterek damar sertliğinde başlangıç mekanizması olarak rol oynar. Bu açıdan damar sertliğinden korunmak için en iyi yağ mısırözü yağı ile birlikte ayçiçek yağıdır. Damar sertliği tuttuğu organa göre erken bunama, angina denilen kalp ağrıları, yüksek tansiyon, kollarda bacaklarda ağrılar ve his bozukluklarına ve daha birçok şikayetlere yol açabilir. Ayçiçek köklerinin değişik bir özelliği de kan şekerini attırmadığından şeker hastalarının bu kökleri bazı içeceklerinde doğal tatlandırıcı olarak kullanılabilmesidir.İdrar arttırıcıdır....

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp